Η Κίνα «μπλόκαρε» το HBO λόγω της εκπομπής του John Oliver

John-oliver-last-week-tonight
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ο Βρετανός παρουσιαστής του «Last Week Tonight» καυτηρίασε την λογοκρισία και την καταστολή ελευθεριών στη χώρα.

Οι κινεζικές αρχές λογοκρισίας δεν αστειεύονται καθόλου και αποφάσισαν να μπλοκάρουν όλη τη «διαδικτυακή παρουσία» του HBO στην χώρα, λόγω της εβδομαδιαίας σατυρικής εκπομπής «Last Week Tonight» του John Oliver. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Βρετανός παρουσιαστής μίλησε για την άνοδο του προέδρου Xi Jinping, η οποία συνοδεύτηκε με καταστολή πολιτικών αντιπάλων και θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και με την κατάργηση δικλείδων ασφαλείας στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Δείτε την επίμαχη εκπομπή του John Oliver

Παράλληλα, στην εκπομπή του ο Oliver κατήγγειλε τις μεθόδους λογοκρισίας στην Κίνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι αρχές απαγόρευσαν το emoji του κεριού μετά τον θάνατο του Νομπελίστα συγγραφέα, Liu Xiaobo, ο οποίος ήταν σφοδρός επικριτής του πολιτικού καθεστώτος της χώρας. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση που οι αρχές της Κίνας απαγόρευσαν ουσιαστικά το HBO από τους χρήστες του διαδικτύου.

Invision/AP / Richard Shotwell

Οι αρχές στην Κίνα έχουν μια μακρά ιστορία ελέγχου του διαδικτυακού υλικού στο οποίο έχουν πρόσβαση οι αρχές της χώρας. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Google έχουν αναγκαστεί να «συμμορφωθούν» με τους κανόνες της Κίνας, καθώς, όπως έχουν αποδείξει οι αρχές της χώρας, δε διστάζουν να αποκόψουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.