Κυρίαρχος στα Bafta ο «Lincoln» και στα βατόμουρα τα...βαμπίρ

kuriarxos-sta-bafta-o-lincoln-kai-sta-batomoura-tabampir-lincoln-kai-sta-batomoura-tabampir

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Σταθερός στις προβλέψεις όλων ως ο αδιαφιλονίκητης διεκδικητής κάθε κινηματογραφικού βραβείου για το 2013, ο Daniel Day-Lewis κέρδισε με τον πολυσυζητημένο «Lincoln» του, 10 υποψηφιότητες στα φετινά Bafta.

Μπορεί να θεωρούνται αντίστοιχα των αμερικανικών Όσκαρ, αλλά τα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία τίμησαν τον συμπατριώτης τους, Daniel Day-Lewis, o οποίος διεκδικεί για την ταινία του Steven Spielberg, 10 από τα σημαντικότερα βραβεία.

Αν και ο πρωταγωνιστής είναι υποψήφιος για το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου, δεν ισχύει το ίδιο για τον γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος δεν κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα για το βραβείο σκηνοθεσίας. Ωστόσο το «Lincoln» θα αναμετρηθεί στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας με τις εξίσου πολυσυζητημένες: «Argo» του Ben Affleck, «Les Miserables» του Tom Hooper, «Life of Pi» του Ang Lee και «Zero Dark Thirty» της Kathleen Kennedy.

Τον …αμερικανό πρόεδρο ακολουθούν οι «Les Miserables» και «Life of Pi» με 9 υποψηφιότητες η κάθε μία, ενώ ο υπερ-πράκτορας James Bond, με τον Daniel Graig ακολουθούν με το «Skyfall», το οποίο έχει όπως φαίνεται κερδίσει κοινό και κριτικούς, αποσπώντας 8 υποψηφιότητες.

Η ταινία του Ben Affleck, «Argo» συγκίνησε με το δράμα της διάσωσης των αμερικανών από το Ιράν και απέσπασε 7 υποψηφιότητες ενώ η «Anna Karenina» του Joe Wright έξι και αυτές σε «δεύτερες» κατηγορίες όπως είναι τα κοστούμια, make up κ.λπ.

Στην αναμέτρηση των σκηνοθετών θα πάρουν μέρος και όχι άδικα, υπεβραβευμένος Michael Haneke, με το «Amour, ο Ben Affleck με το «Argo», o Quentin Tarantino με το «Django Unchained», ο Ang Lee με το «Life of Pi» και η Kathleen Kennedy με το «Zero Dark Thirty».

Ο Α' ανδρικός ρόλος θα κριθεί, εκτός από τον Daniel Day –Lewis, μεταξύ των Ben Afflect, (Argo), Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), Hugh Jackman (Les Miserables) και Joaquin Phoenix (The Master) ενώ οι κυρίες της βραδιάς για το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου θα είναι οι Emmanuelle Riva (Amour), Helen Mirren ( Hitchcock), Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) και Marion Cotillard (Rust and Bone).

Στις υποψηφιότητες για τους δεύτερους ρόλους (Β' γυναικείος ρόλος) βρέθηκαν οι: Amy Adams (The Master), Anne Hatahway (Les Miserables), Ηelen Hunt (The Sessions), Judi Dench ( Skyfall) και Sally Field (Lincoln) ενώ για το αντίστοιχο βραβείο Β' ανδρικού ρόλου, θα πάει σε κάποιον από τους Alan Arkin (Argo), Christoph Waltz (Django Unchained), Javier Bardem (Skyfall), Philip Seymour Hoffman (The Master) και Tommy Lee Jones (Lincoln).

Υπομονή μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν επίσημα, οι νικητές στην τελετή, που θα γίνει στο κτίριο της Όπερας, στοCovent Garden, με τον Stephen Fry, στο ρόλο του οικοδεσπότη.

Τα βατόμουρα ανήκουν στα…βαμπίρ

Φαίνεται πως η …χρόνια φρενίτιδα για τον αιώνιο έρωτα του βαμπίρ Εedward με την κοινή θνητή Bella, μετρά τις τελευταίες μέρες της δόξας του και μαζί με αυτές και 11 υποψηφιότητες στα φετινά αντι-Όσκαρ, τα γνωστά βατόμουρα.

Το «The Twilight Saga: Breaking Dawn- Part 2» είναι υποψήφιο στην κατηγορία της χειρότερης ταινίας, χειρότερο σκηνοθέτη (Bill Condon), χειρότερο σενάριο, τους επίσης χειρότερους Α' και Β' ανδρικούς και γυναικείους ρόλους, όλοι τους να διεκδικούν τη δική τους θέση στα φετινά βατόμουρα, που περισσότερο μοιάζει να αποτίουν για το 2012 έναν φόρο τιμής στις…υπερεκτιμημές, εφηβικές ταινίες φαντασίας.

Και για να επισφραγίσει την «κυριαρχία» της η ταινία έχει 2 ζευγάρια (Mackenzie Foy με Taylor Lautner και Robert Pattinson με Kristen Stewart) να διεκδικούν το βατόμουρο του χειρότερου κινηματογραφικού ζεύγους.

Από την άλλη ο Adam Sadler πιστός στις υποψηφιότητές του κάθε χρόνο στα βατόμουρα, φέτος αρκέστηκε σε οκτώ υποψηφιότητες για την ταινία του «That's My Boy». Την ίδια τύχη είχε και η πολλά υποσχόμενη ποπ τραγουδίστρια Rihanna, η οποία στην πρώτη της κινηματογραφική απόπειρα, το «Βattleship», έστω και αν στάθηκε δίπλα στον Liam Neeson, κατάφερε απλά να συμμετάσχει σε μία παραγωγή με έξι υποψηφιότητες (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Neeson).

Αρκετές οι υποψηφιότητες και για το «Madea's Witness Protection», του Tyler Perry με τον ίδιο να διεκδικεί για τον εαυτό του το βατόμουρο του χειρότερου ηθοποιού.

Ο Nicolas Cage θα αναμετρηθεί με Eddy Murphy και τον…εαυτό του, καθώς απέσπασε 2 υποψηφιότητες χειρότερου ηθοποιού για τις ταινίες «Ghost Rider 2: Spirit of Vengeance» και «Seeking Justice» ενώ η οσκαρική Barbra Streisand κέρδισε τη δική της υποψηφιότητα για βατόμουρο, με την ερμηνεία της στο «The Guilt Trip». Στις χειρότερες ηθοποιούς και η Kristen Stewart, με δύο υποψηφιότητες στο «The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2» και «Snow White and the Huntsman», η Katherine Heigl για το «One For the Money», η Milla Jovovich με το «Resident Evil: Retribution» και ο Tyler Perry «Madea's Witness Protection» ως Madea.