Ο Hitchcock και οι γυναίκες του στον κινηματογραφικό φακό

o-hitchcock-kai-oi-gunaikes-tou-ston-kinimatografiko-fako

Φωτογραφία: imdb. Αlfred Hitchcock και Janet Leigh, 1960

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Βασάνιζε ο Hitchcock τις γοητευτικές πρωταγωνίστριές του; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι κινηματογραφική: δύο ταινίες επιχειρούν να ρίξουν φως στον αινιγματικό μετρ του σασπένς, προκαλώντας συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Από την μια πλευρά το βιογραφικό δράμα «Hitchcock» του Sacha Gervasi, με τον Anthoni Hopkins στον πρωταγωνιστικό ρόλο και από την άλλη, η τηλεοπτική ταινία «Τhe girl» του Julian Jarrold (για το BBC/HBO).

Οι δύο ταινίες εστιάζουν στη σχέση του Hitchcock με το γυναικείο φύλο και έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση για το κατά πόσο έχουν αποδώσει με δίκαιο τρόπο την ιδιαίτερη προσωπικότητα του διάσημου σκηνοθέτη.

Οι τρεις-κλασικές πλέον-ταινίες του Hitchcock «Ψυχώ», «Τα πουλιά» και «Mάρνι» λειτούργησαν ως «ασκήσεις σαδιστικού μισογυνισμού», όπως θεωρούν πολλοί; Στην ταινία «Hitchcock» η δράση τοποθετείται χρονικά την περίοδο των γυρισμάτων του «Ψυχώ», δηλαδή το 1959-60. Ο Anthony Hopkins-εκπληκτικά μεταμορφωμένος για τις ανάγκες του ρόλου του-ενσαρκώνει τον σπουδαίο σκηνοθέτη, ενώ η Helen Mirren, είναι η σύζυγος και δημιουργική συνεργάτιδά του Alma Reville (για αυτή την ερμηνεία της είναι υποψήφια στα βραβεία Bafta και τις Χρυσές Σφαίρες). Το σενάριο επικεντρώνεται στο γάμο του Hitchcock που δοκιμάζεται από την «έφεση» του για τις νεαρές ξανθές πρωταγωνίστριες των ταινιών του αλλά και την φιλία της Alma με έναν συγγραφέα.

Η σκοτεινή πλευρά του έρχεται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων με την πρωταγωνίστρια Janet Leigh (στο ρόλο η Scarlett Johansson). Όμως σε γενικές γραμμές φαίνεται να μπορεί να ελέγχει τις παρορμήσεις του και η ταινία τον δείχνει να είναι ικανός να αγαπήσει και να σεβαστεί τις γυναίκες.

Φωτογραφία IMDb :Σκηνή από την ταινία Hitchcock, με τους Anthony Hopkins, James D'Arcy και Scarlett Johansson

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της τηλεοπτικής ταινίας «Τhe girl» του Julian Jarrold που εστιάζει στις δύο επόμενες εμβληματικές ταινίες του Hitchcock-μετά το «Ψυχώ»- τα «Πουλιά» (1962) και «Μάρνι» (1963). To σενάριο είναι βασισμένο στην βιογραφία του Donald Spoto για τον Hitchcock, με τίτλο «Η σκοτεινή πλευρά μιας ιδιοφυίας» (The dark side of genius, 1983).

Ο Toby Jones υποδύεται τον διάσημο σκηνοθέτη που σκιαγραφείται σε αυτή την περίπτωση με εντονότερα μελανά χρώματα, όσον αφορά στις σεξουαλικές του εμμονές. Ο χαρακτήρας της Άλμα (στο ρόλο η Imelda Staunton) εμφανίζεται να υποφέρει περισσότερο και να αντιστέκεται λιγότερο, από την εκδοχή της Hellen Mirren, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

H Sienna Miller παίζει την Hedren, την πρωταγωνίστρια στις ταινίες τα «Πουλιά» και «Μάρνι» που είχε δυσάρεστες εμπειρίες με τον μετρ του σασπένς. Σε μια χαρακτηριστική σκηνή του έργου, η Hedren είναι μαζεμένη στο πλατώ ενώ οι εκπαιδευτές πουλιών ρίχνουν πάνω της αληθινά πουλιά που κράζουν και την τσιμπούν.

Αυτή η σκηνή διαρκεί περίπου δύο λεπτά στο φιλμ «Τα πουλιά» και υποτίθεται ότι έπρεπε να γυριστεί σε κανα-δύο λήψεις. Όμως τελικά πήρε πέντε μέρες και την τελευταία μέρα, ένα πουλί επιτέθηκε στο αριστερό μάτι της Hedren, αφήνοντας ένα βαθύ κόψιμο στο βλέφαρό της. Η ηθοποιός κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο σπίτι της. Το γύρισμα συνεχίστηκε μόλις συνήλθε, με φάρμακα και μερική νάρκωση.

Φωτογραφία: ΙΜDb: Η Sienna Miller στην ταινία «The girl»

Το φιλμ του Julian Jarrold τα περιγράφει όλα αυτά με ακρίβεια, ωστόσο η Hedren είχε αναφέρει στον Donald Spoto ότι ο Hichcock ήταν «φοβερά αναστατωμένος από όλο αυτό». Ακόμα κι αν είναι έτσι όμως, την υποχρέωσε να γυρίσει την επίμαχη σκηνή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της-τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Μια από τις διάσημες δηλώσεις του Hichcock, είναι ενδεικτική του μαύρου χιούμορ του: «πάντα πίστευα πως πρέπει να ακολουθώ τη συμβουλή του θεατρικού συγγραφέα Sardou: βασανίστε τις γυναίκες!..Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν βασανίζουμε αρκετά τις γυναίκες».

Όπως είχε επισημάνει ο Spoto, o σκηνοθέτης συχνά έκανε προβοκατόρικες δηλώσεις για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Όμως αν η παραπάνω δήλωση ήταν αστείο, η συμπεριφορά του Hichcock κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων το έκανε να μην ακουστεί έτσι… Στην παραγωγή η Hedren και ο συγγραφέας της βιογραφίας, ο Spoto, είχαν προσφέρει τις συμβουλές τους. Όμως υπάρχουν κι άλλοι που τους αμφισβητούν. Η Kim Novak-μια ακόμη διάσημη ξανθιά πρωταγωνίστρια του Ηichcock, σε μια συνέντευξή της πέρυσι, είχε τονίσει : «αισθάνομαι άσχημα για όλα όσα λένε γι’αυτόν τώρα, ότι ήταν περίεργος χαρακτήρας. Δεν τον θεωρούσα καθόλου περίεργο...Δεν τον είδα ποτέ να συμπεριφέρεται περίεργα σε οποιονδήποτε».