Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Stanley Kubrick

stanley-kubrick MGM/Stanley Kubrick Productions/Kobal/
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Το σενάριο, του οποίου η αυθεντικότητα εξετάζεται, αποτελεί μεταφορά της νουβέλας «Burning Secret» του Stefan Zweig.

Ένας καθηγητής κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ της Ουαλίας ισχυρίζεται πως έχει βρει ένα χαμένο σενάριο του Stanley Kubrick που τιτλοφορείται «Burning Secret». Σύμφωνα με τον Guardian, ο καθηγητής Nathan Abrams θεωρείται «αυθεντία» στον Kubrick και το σενάριο φέρεται να αποτελεί παραλλαγή της «Λολίτας» του Vladimir Nabokov.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αποκαλύπτει πως το «Burning Secret» επικεντρώνεται σε έναν «γοητευτικό και αρπακτικό άνδρα» ο οποίος συνάπτει φιλία με ένα νεαρό αγόρι, με στόχο να αποπλανήσει την μητέρα του. Ο Kubrick φέρεται να έγραψε το σενάριο - το οποίο είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Stefan Zweig που εκδόθηκε το 1913 - μαζί με τον συγγραφέα Calder Willingham το 1956.

MGM

O Kubrick φέρεται να έγραψε το σενάριο την ίδια εποχή που εργαζόταν πάνω «Σταυροί στο μέτωπο» με τον Kirk Douglas.

Η φημολογούμενη θέληση του Kubrick να μεταφέρει το «Burning Desire» ήταν γνωστή για πολλά χρόνια στους κύκλους των μελετητών του σκηνοθέτη και εφόσον το εύρημα του Abrams είναι αυθεντικό, θα αποτελεί πρώτη απόδειξη. Το σενάριο που έχει στην κατοχή του ο Abrams έχει τη σφραγίδα της MGM και, σύμφωνα με τις χρονολογίες, ο Kubrick λογικά το επεξεργαζόταν την εποχή που εργαζόταν πάνω στη δραματική πολεμική ταινία «Σταυροί στο μέτωπο» με τον Kirk Douglas.

Το φορτωμένο πρόγραμμα του Kubrick, καθώς και ο προβληματικός χαρακτήρας της υπόθεσης του «Burning Secret» με παραπομπές στη μοιχεία ενδέχεται να ήταν ο λόγος που η MGM τελικά δεν έδωσε το πράσινο φως στην παραγωγή. Εκείνη την περίοδο άλλωστε υπήρχαν αυστηροί κανόνες στο Χόλυγουντ αναφορικά με την απεικόνιση σεξουαλικότητας και βίας στις κινηματογραφικές παραγωγές.

Vestron Pictures

Ο Andrew Birkin γύρισε μια μεταφορά του «Burning Desire» το 1988.

Η νουβέλα του Zweig τελικά μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1988 από τον Andrew Birkin, υπό τον τίτλο «Αβάσταχτο μυστικό», με τους David Eberts, Faye Dunaway και Klaus Maria Brandauer στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το σενάριο που έγραψε ο Birkin για την ταινία του δε σχετίζεται με αυτό που έγραψε ο Kubrick με τον Willingham.