Bones: Πέντε καθηλωτικά επεισόδια της σειράς που έγινε εξάρτηση

bones
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Vodafone TV

Έφτασε η ώρα να ξαναδούμε τη Brennan και τον Booth σε μία από τις πιο μακροχρόνιες τηλεοπτικές εξαρτήσεις, στη σειρά Bones του FOX η οποία είναι διαθέσιμη on demand στο Vodafone TV.

Πάνω από 200 επεισόδια και 12 ολοκληρωμένοι κύκλοι συναποτελούν το τηλεοπτικό σύμπαν που έχτιζαν για χρόνια ένα «στραβάδι» του εργαστηρίου και ένας πράκτορας του FBI, ή αλλιώς η Brennan (Emily Deschanel) και ο Booth (David Boreanaz). 

Κλασική, ως προς το είδος της, αστυνομική σειρά εξιχνίασης εγκλημάτων ξεχώρισε για το επιστημονικό της background, τις σκληρές εικόνες και φυσικά τους χαρακτήρες. Η σειρά αφορά τη συνεργασία του αστυνομικού Booth με τη Brennan, μια πανέξυπνη ανθρωπολόγο την οποία ο ίδιος αποκαλεί Bones λόγω της ικανότητάς της να «διαβάζει» τα οστά βρίσκοντας σημαντικές πληροφορίες σε αστυνομικές υποθέσεις. Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μπορεί να μαρτυρήσει ο ανθρώπινος σκελετός για τον άνθρωπο και τον χαρακτήρα του (όπως τα χόμπι και τα σπορ). Κοινώς, η Brennan εξετάζει σχολαστικά τα κόκαλα ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί βοηθώντας στην ιατροδικαστική εξέταση και τις έρευνες του συναδέλφου της. Μάλιστα ως κοινό είμαστε κοινωνοί αυτής της διαδικασίας, πράγμα που χρωματίζει τη σειρά με πολλούς όρους της ιατροδικαστικής, με επιστημονική ακρίβεια και εικόνες κάπως πιο hardcore.

Ένας από τους βασικούς λόγους της μεγάλης επιτυχίας της σειράς αποτέλεσαν οι ίδιοι οι χαρακτήρες και η χημεία, όχι μόνο μεταξύ των δύο μπροστάρηδων αλλά και ολόκληρης της ομάδας, η οποία να σημειωθεί πως είναι από τις πιο σταθερές που έχουν υπάρξει σε σειρά, και δη μακροσκελή. «Όταν το FBI κολλάει, φωνάζει αυτούς που αλληθωρίζουν» είχε πε ο Booth στα αρχικά επεισόδια, για να του απαντήσει η Brennan «Εννοείς άτομα με πολύ υψηλό IQ και βασικές επαγωγικές ικανότητες;». Αυτή η στιχομυθία θέτει και τη βάση από την οποία ξεκινάνε ως χαρακτήρες οι δύο συνεργάτες, η μία «στυγνή» επιστήμονας, ατυχής στις κοινωνικές επαφές που πιστεύει πως... δεν κάνει ποτέ λάθος κι ο άλλος πρακτικός, ανθρώπινος και με τα πάθη του. «Βρες ψυχή» θα ευχηθεί σε μετέπειτα κύκλο ο Booth στη Brennan. «Βρες μυαλό» θα του απαντήσει εκείνη (γιατί ναι, η σειρά έχει και κωμικά στοιχεία).

Κι έτσι ξεδιπλώνεται μέσα σε πολλά επεισόδια και υποθέσεις η μεταξύ τους σχέση. Οι υποθέσεις κλείνουν σε κάθε επεισόδιο (με κάποιες εξαιρέσεις ασύλληπτων serial killers οι οποίοι εμφανίζονται σε πολλά επεισόδια),  το μόνο που συνεχίζεται σε όλα τα επεισόδια είναι η σχέση των ηρώων. Η σειρά άλλωστε σε μεγάλο της μέρος είναι μία σειρά χαρακτήρων. Γι' αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα πιο αγαπημένα επεισόδια σχετίζονται με προσωπικές υποθέσεις των ηρώων. Πάμε να δούμε τα κορυφαία των κορυφαίων;

1. «The Woman in Limbo» (Κύκλος 1, Επ. 22): Ο πρώτος κύκλος κλείνει δυναμικά με μια υπόθεση δύσκολη για τη Brennan, στην οποία εμπλέκεται προσωπικά μιας και (ανα)γνωρίζει το θύμα. Με την Brennan ταραγμένη και την ταυτότητά της υπό αμφισβήτηση, η ομάδα της συμπαραστέκεται πραγματικά και βάζει τα θεμέλια για την εξαιρετική τους σχέση, ειδικά στη σχέση μεταξύ της ίδιας και του Booth.

2. The Parts in the Sum of the Whole (Κύκλος 5, Επ.16): Επεισόδιο από τα πιο αστεία και με διάθεση νοσταλγική , μιας και είναι το επευειακό 100ό. Ο Sweets γράφει ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στη σχέση Booth και Brennan, ερμηνεύοντάς την μάλιστα με μια κάπως φροϋδική προσέγγιση την οποία θα συντρίψουν οι δύο συνεργάτες όταν αρχίσουν να αφηγούνται την πρώτη υπόθεση στην οποία συνεργάστηκαν.

3. «The Hole in the Heart» (Κύκλος 6, Επ. 22): Ενδεχομένως το πιο αγαπημένο όλων και χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπόθεση δολοφονίας. Ο Booth προσπαθεί να πιάσει τον Broadsky, ένα δολοφόνο που του ξεφεύγει συνεχώς και ολόκληρη η ομάδα απειλείται, πράγμα που κάνει τα πράγματα πιο έντονα. Και σε προσωπικό επίπεδο. Και εδώ ακριβώς κρύβεται ο λόγος που κάνει ξεχωριστό αυτό το επεισόδιο.

4. «The Recluse in the Recliner» (Κύκλος 9, Επ. 24): «Μην σκοτωθείς» ζητάει η Brennan από τον Booth  ο οποίος αναλαμβάνει μία «ύποπτη» υπόθεση. Επρόκειτο να συναντηθεί με ένα blogger για να του δώσει πληροφορίες που αποδεικνύουν μια συγκάλυψη εκ των έσω. Ο blogger δολοφονείται και η ομάδα καλείται να λύσει ένα γρίφο «βουτηγμένο» στις θεωρίες συνομωσίας που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλος του Booth  στο FBI.

5. The Scare in the Score (Κύκλος 12, Επ. 7): Τα πράγματα οδεύουν προς το τέλος του κύκλου, η ζωή των δύο έχει πάρει μια σταθερή μορφή και σ' αυτό το επεισόδιο η δράση εστιάζει στο μυστήριο και το παρελθόν καθώς λαμβάνει χώρα μα περίεργη υπόθεση. Ανακαλύπτεται μια σειρά από πτώματα τα οποία έχουν όλα κάποια σύνδεση με τον Booth, ο οποίος καλείται να κάνει βουτιά στο παρελθόν του για να βρει το δολοφόνο.

Για τους λάτρεις των σειρών, το VodafoneTV έχει μεριμνήσει εξασφαλίζοντας On demand μια μεγάλη λίστα από παραγωγές που ξεχωρίζουν. Από το συγκλονιστικό σύμπαν των X-Files μέχρι το περιβάλλον ίντριγκας και μυστηρίου του Madam Secretary και φυσικά τη σειρά διεθνούς κατασκοπείας Deep State, οι επιλογές είναι πολλές για ένα καλοκαίρι γεμάτο σασπένς και περιπέτεια.