Κριτική ταινίας:«Οι Διώκτες του Εγκλήματος»

kritiki-tainiasoi-dioktes-tou-egklimatos

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

«Οι Διώκτες του Εγκλήματος» είναι μια αστυνομική περιπέτεια γεμάτη γκάγκστερ, μαφία, εγκλήματα, καταδιώξεις και απονομή δικαιοσύνης με τον κλασικό αιματηρό τρόπο που βρίσκουμε σε παλαιότερες ταινίες του είδους.

«Οι Διώκτες του Εγκλήματος»

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο ενός πρώην χρονικογράφου της Los Angeles Time, του Paul Lieberman. Το βιβλίο λέγεται «Tales from the Gangster Squad» και περιγράφει τη μάχη που δόθηκε μεταξύ της μαφιόζικης κλίκας του Μίκυ Κοέν και της αστυνομίας στα χρόνια 1940 και 1950.

Ο Ρούμπεν Φλάισερ είναι ένας σκηνοθέτης ταινιών διασκεδαστικού και κωμικού περιεχομένου (Zombieland, 30 Minutes Maximum). Tώρα, κάνει μια σημαντική στροφή στην καριέρα του και δημιουργεί ένα αστυνομικό φιλμ στυλιζαρισμένο αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα της εποχής λίγο πριν το ΄50 στο Λος Άντζελες.

Η δράση εκτυλίσσεται το 1949 σε διάφορες κακόφημες συνοικίες της πόλης που μαστίζεται από τη μαφία. Η ταινία ξεκινά με το Μίκυ Κοέν (Σον Πεν), παλαιό πρωταθλητή του μποξ, ο οποίος επιδίδεται σε μια επίδειξη δύναμης έχοντας τους μυς αρκετά εμφανείς και τις φλέβες να προεξέχουν. Το συγκεκριμένο πλάνο κάνει μια εισαγωγή επάνω στην άτρωτη δύναμη του Κοέν και αποτελεί ένα σύμβολο, μια μεταφορά αυτής. Ο παλιός μποξέρ έχει γίνει τώρα ένας νονός πολύ ισχυρός. Η εξουσία του επεκτείνεται σε όλο το Λος Άντζελες, ακόμη και στους κόλπους της αστυνομίας. Διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και κυκλώματα πορνείας βρίσκονται υπό τον έλεγχό του χαρίζοντάς του άφθονα κέρδη.

Απέναντι από αυτόν το γίγαντα της διαφθοράς, παρατίθεται ένας αστυνομικός τίμιος και ειλικρινής (Τζος Μπρόλιν), έτοιμος να βρει και να ξεπαστρέψει όλα τα μιάσματα της κοινωνίας που διαβρώνουν το Λος Άντζελες. Ένα υψηλό στέλεχος της αστυνομίας (Νικ Νόλτε) αναθέτει στον αστυνομικό να φτιάξει μια ομάδα καταδίωξης του Μίκυ Κοέν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και χωρίς κανένα δισταγμό, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι παλιές κλασικές μέθοδοι δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Έτσι, μια ομάδα από τους καλύτερους γκάνγκστερ συντίθεται και αρχίζουν οι αψιμαχίες...

Ως προς την αφηγηματική γραμμή, η ταινία θυμίζει αρκετά το φιλμ «The Untouchables-Οι Αδιάφθοροι» του Μπράιαν Ντε Πάλμα (1987), μόνο που στη θέση του Σικάγο εδώ είναι το Λος Άντζελες και στη θέση του Αλ Καπόνε βρίσκεται ο Μίκυ Κοέν. Η σύγκριση δεν τιμά το φιλμ «Οι Διώκτες του Εγκλήματος». Παρόλα αυτά, η νέα δουλειά του Φλάισερ φέρει κάποια αξιοσημείωτα στοιχεία.

Μπορεί το σενάριο να είναι αρκετά προβλέψιμο, ωστόσο, το περιβάλλον του Λος Άντζελες στα μέσα του 20ου αι. αποδίδεται τόσο πιστά που τροφοδοτεί τη φαντασία του θεατή και τον παρασύρει μέσα στο αιματηρό παιχνίδι των αντεκδικήσεων. Με ποικίλες κινήσεις της κάμερας, με φροντισμένη φωτογραφία και ζωηρά χρώματα, ο Ρούμπεν Φλάισερ συνθέτει ένα σύνολο από προσεγμένα πλάνα μέσα στα οποία δρουν γκάνγκστερ μάτσο με καμπαρντίνες και καπέλα σε στυλ Αλ Καπόνε, καθώς και μοιραίες γυναίκες. Χαρακτηριστικό είναι ένα «ρεσιτάλ» πυροβολισμών γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο. Επίσης, εντυπωσιακή είναι μια επίθεση που γίνεται σε ένα κέντρο διασκέδασης (καμπαρέ;) όπου, ενώ τραγουδά ανέμελα μια τραγουδίστρια ένα τραγούδι με ρεφρέν «μπουμ-μπουμ», ξαφνικά θα εισβάλουν οι γκάνγκστερ και θα αρχίσουν οι πυροβολισμοί. Η ευθυμία, η γιορτή και η διασκέδαση έρχονται σε άμεση αντίθεση με την οργή, την ανδρεία, και τη σφαγή˙ τεχνική γνωστή, που ενισχύει τη δραματική ένταση.

Η φωνή της ‘Ελα Φιτζέραλντ, μεταξύ άλλων νοσταλγικών φωνών του παρελθόντος, προστίθεται εύστοχα στο περιβάλλον της ιστορίας και λειτουργεί αντιστικτικά με τη δράση. Άφθονες και θεαματικές είναι οι σκηνές των αναμετρήσεων, των πυροβολισμών και καταδιώξεων που αποδίδονται συχνά με απότομες αλλαγές οπτικών γωνιών. Οι θεατές θα εντυπωσιαστούν και ιδιαίτερα οι φαν των ταινιών του είδους.

Ο Σον Πεν ενδύεται το ρόλο του Μίκυ Κοέν τόσο αριστοτεχνικά που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον άλλον ηθοποιό να υποδύεται αυτό το πρόσωπο. Ερμηνεύει με ένταση το Μίκυ Κοέν, ένα δυνατό χαρακτήρα που σκορπάει τον τρόμο με το επιβλητικό του παρουσιαστικό αποπνέοντας έναν αέρα σιγουριάς και κυριαρχίας. Ως προς την επιλογή των άλλων ηθοποιών, μπορούμε να διακρίνουμε το Ρόμπερτ Πάτρικ από το «Terminator 2», τον Τζιοβάνι Ρίμπισι («Avatar»), το Ράιαν Γκόσλινγκ («Blue Valentine») και την Έμμα Στόουν που αναδεικνύεται μέσα από το ρόλο της μοιραίας γυναίκας.

«Οι Διώκτες του Εγκλήματος», λοιπόν, είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια που αναπαριστά τον ανιδιοτελή αγώνα μερικών ανθρώπων να σώσουν το μέλλον της πόλης του Λος Άντζελες στα μέσα του 20ου αι.

Παίζουν: Σον Πεν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Εμμα Στόουν, Τζος Μπρόλιν, Νικ Νόλτε, Ρόμπερτ Πάτρικ, Τζιοβάνι Ρίμπισι. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ