Τι πιστεύει ο Michael Caine για το διφορούμενο τέλος του «Inception»;

inception-michael-caine-leonardo-dicaprio
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Σύμφωνα με τον βετεράνο ηθοποιό, η σκηνές στις οποίες εμφανίζεται ο χαρακτήρας του είναι «πραγματικότητα» και όχι όνειρο.

Το «Inception» του Christopher Nolan παραμένει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων ετών, με ένα τέλος που συνεχίζει να «βασανίζει» τους σινεφίλ και τους χρήστες του διαδικτύου. Στην ταινία ο Leonardo DiCaprio συνθέτει μια ομάδα επίλεκτων για να «διεισδύσει» στα όνειρα των στόχων του και να αποσπάσει έτσι πολύτιμες πληροφορίες. Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της ταινίας είναι η δυνατότητά της να «θολώνει» τη γραμμή μεταξύ ονείρων και πραγματικότητας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ανατροπές στην πλοκή της ταινίας, με το τέλος να είναι ιδιαίτερα διφορούμενο και αφορμή για πολλές ερμηνείες και θεωρίες. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας έχει υπογραμμίσει πολλές φορές πως αυτός ήταν και ο στόχος του, να αφήσει στον θεατή να επιλέξει εάν η ταινία θα έχει «happy ending» ή όχι.

Το «Inception» απέσπασε το βραβείο Όσκαρ για καλύτερη διεύθυνση φωτογραφίας.

Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του σε προβολή του «Inception» στο Λονδίνο, ο Michael Caine μίλησε για τις πρώτες σκέψεις του όταν διάβασε το σενάριο, ενώ έδωσε και τη δική του ερμηνεία για το τέλος της. «Όταν έλαβα το σενάριο, ήμουν λίγο μπερδεμένος, οπότε είπα στον Christopher Nolan πως δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται το όνειρο. Τον ρώτησα πότε είναι όνειρο και πότε πραγματικότητα και μου είπε πως όταν είμαι σε μια σκηνή, είναι πραγματικότητα» δήλωσε ο Caine.

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του ηθοποιού, οι σκηνές στις οποίες εμφανίζεται ο χαρακτήρας του, ο καθηγητής Stephen Miles, είναι «πραγματικότητα» και όχι ένα από τα (πολλά) όνειρα. Αυτό έχει σημασία, καθώς στην τελευταία σκηνή της ταινίας ο Miles συναντά τον χαρακτήρα του DiCaprio, τον Dominic Cobb, για να τον πάρει στα παιδιά του.

Σύμφωνα με το τεστ του πρωταγωνιστή της ταινίας, εάν η σβούρα πέσει βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο, ενώ εάν συνεχίζει να περιστρέφεται, τότε βρίσκεται σε όνειρο.

Αφού φτάσει σπίτι του, ο Cobb επιχειρεί να καταλάβει εάν βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο ή σε όνειρο, κάνοντας ένα πείραμα με μια σβούρα. Προτού όμως ολοκληρωθεί το τεστ του Cobb, πέφτει μαύρο και η ταινία τελειώνει απότομα, αφήνοντας έτσι τον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τους ισχυρισμούς του Caine, η ταινία έχει «happy ending».