Η πρώτη ταινία για τον Steve Jobs δέχεται αυστηρή κριτική

i-proti-tainia-gia-ton-steve-Jobs-dexetai-austiri-kritiki

Φωτογραφία:ΙΜDb. Από δεξιά προς τα αριστερά, ο Ashton Kutcher (στο ρόλο του Steve Jobs) και ο Josh Gad (ως Wozniak) στην ταινία «jOBS»

ΤΡΙΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η πρώτη βιογραφική ταινία για τον θρυλικό ιδρυτή της Apple, τον Steve Jobs, είναι πλέον γεγονός. Το φιλμ «jOBS» (σε σκηνοθεσία του Joshua Michael Stern) αποτέλεσε μια από τις πιο πολυσυζητημένες πρεμιέρες στο Kινηματογραφικό Φεστιβάλ του Sundance και ήδη έχει προκαλέσει την αυστηρή κριτική του Steve Wozniak, του συνιδρυτή της Apple, στενού φίλου και συνεργάτη του Jobs.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια σκηνή από την ταινία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο λίγο πριν από την πρεμιέρα της. Στο επίμαχο βίντεο ο ηθοποιός Ashton Kutcher (στο ρόλο του Steve Jobs) και ο Josh Gad (ως Wozniak) συζητούν τα πλεονεκτήματα του συστήματος λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή που έχει μόλις αναπτύξει ο Wozniak. O Jobs προσπαθεί να παρουσιάσει στον σκεπτικιστή φίλο του την πιθανή μελλοντική απήχηση που μπορεί να έχει ένας υπολογιστής για οικιακή χρήση, ενώ ο Wozniak φαίνεται να φωνάζει: «κανείς δεν θέλει να αγοράσει έναν υπολογιστή. Κανένας!». Όμως αυτή η σκηνή, σύμφωνα με τον 62χρονο Wozniak, δεν βρίσκεται ούτε καν «κοντά στην αλήθεια…Ποτέ δεν είχαμε αυτή την επικοινωνία».

O Wozniak που είναι γνωστός στους μυημένους στην τεχνολογία ως «Woz», υποστήριξε επίσης ότι ο Jobs δεν ήταν ο ηγέτης που ενέπνεε αλλά μάλλον ήταν αυτός που μάθαινε εκείνη την περίοδο από τον Wozniak τις δυνατότητες του προσωπικού υπολογιστή. «Ποτέ δεν έμοιαζα με επαγγελματία. Ήμασταν και οι δύο παιδιά. Η σχέση μας ήταν τόσο διαφορετική σε σχέση με όπως την έχουν σκιαγραφήσει. Είμαι αμήχανος αλλά αν η ταινία είναι κεφάτη και διασκεδαστική, εύχομαι τα καλύτερα. Οποιοσδήποτε έχει διαβάσει το βιβλίο μου με τίτλο iWoz μπορεί να σχηματίσει μια πιο καθαρή εικόνα».

«Αυτό ήταν ειλικρινά ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχω προσπαθήσει να κάνω ποτέ στη ζωή μου. Θαύμαζα αυτόν τον άνδρα τόσο πολύ», δήλωσε ο πρωταγωνιστής Ashton Kutcher, κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της ταινίας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance. «Δεν είδα ποτέ μου τον Αβραάμ Λίνκολν να μπαίνει μέσα σε ένα δωμάτιο, όμως είδα τον Steve Jobs να το κάνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η ταινία ξεκινά με μια σκηνή κατά την οποία ο Jobs αποκαλύπτει ένα iPod στους ευγνώμονες εργαζομένους της Apple το 2001. Στη συνέχεια ο κινηματογραφικός φακός στρέφεται στα πρώτα βήματα της καριέρας του Jobs. Οι πρώτες κριτικές από το εξωτερικό, επισημαίνουν δύο «ηθελημένες» παραλείψεις της ταινίας.

Η πρώτη είναι ότι απουσιάζει η τελευταία δεκαετία της ζωής του Steve Jobs, όταν δηλαδή ήρθαν στο προσκήνιο ορισμένες από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις της Apple και όταν ο θρύλος του ιδρυτή της εταιρείας συγκροτούνταν και χάρη στην ανάδυση του κινηματογραφικού κολοσσού της Pixar (που συγχωνεύτηκε με την Disney). Η δεύτερη, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές αναφορές στην οικογενειακή ζωή του ιδιόρρυθμου Jobs.

Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ωστόσο δεν θα είναι η μοναδική για τον «γκουρού» της Apple. Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια άλλη παραγωγή, το σενάριο της οποίας γράφει ο Aaron Sorkin. Θα μάθουμε σε λίγους μήνες αν το κοινό θα ενδιαφερθεί για την ιστορία επιτυχίας του Jobs και αν τελικά η στροφή του Ashton Κutcher, σε πιο σοβαρούς και απαιτητικούς ρόλους θα αποδώσει…