Ο «αόρατος κίνδυνος» των υπηρεσιών streaming

digital-streaming
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε τα CD και DVD σας ακόμα, αφού εύκολα μπορεί να χάσετε τις ταινίες και την μουσική σας.

Μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου είναι αναμφίβολα η δημιουργία πλατφορμών streaming υλικού μέσω του διαδικτύου. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις κυρίαρχες θέσεις των iTunes και Netflix στον χώρο της μουσικής και του βίντεο, με το μέλλον να διαγράφεται ακόμα πιο διαδικτυακό.

Shutterstock / Dean Drobot

Το streaming προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά έχει και αρκετά μειονεκτήματα.

Οι πλατφόρμες αυτές κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, αφού παρέχουν τεράστια ευκολία και ποικιλία υλικού σε προσιτές τιμές. Το κόστος ενός μήνα στο Netflix, για παράδειγμα, είναι αντίστοιχο μιας εξόδου στον κινηματογράφο. Ένα από τα προβλήματα όμως αυτού του μοντέλου είναι πως σε πολλές περιπτώσεις ο καταναλωτής δεν είναι πλέον «ιδιοκτήτης» του υλικού, αλλά ουσιαστικά «ενοικιαστής».

Η περίπτωση του Andres G da Silva δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως παρά τη χρήση αυτών των υπηρεσιών, δεν πρέπει να βιαστείτε να αντικαταστήσετε ή να πετάξετε τα CD και DVD σας. Ο Καναδός da Silva είχε αγοράσει τρεις ταινίες μέσω του iTunes και μια μέρα πρόσεξε πως δεν υπήρχαν πια στο αρχείο του. Όταν επικοινώνησε με την εξυπηρέτηση πελατών της Apple, ενημερώθηκε πως οι συγκεκριμένες ταινίας δεν ήταν πια διαθέσιμες στον Καναδά, οπότε αφαιρέθηκαν, ενώ του δόθηκαν κωδικοί για δύο δωρεάν ενοικιάσεις ταινιών μέσω του iTunes.

Οι απαντήσεις του εκπροσώπου της Apple δεν έπεισαν τον da Silva που εξήγησε πως δεν τον ενδιέφερε να νοικιάσει άλλες ταινίες, αλλά να δει τις ταινίες που είχε αγοράσει. Τότε ο εκπρόσωπος του εξήγησε πως το iTunes αποτελεί μονάχα ένα storefront και ουσιαστικά δεν έχει τον έλεγχο των προϊόντων που διαθέτει μέσω αυτού. Έτσιμ λοιπόν, εάν ο διανομέας αποφασίσει να αποσύρει το υλικό του από το iTunes, τότε η Apple δεν έχει άλλη επιλογή από το να το αφαιρέσει από την βιβλιοθήκη των χρηστών.

Shutterstock

Λέτε να επιστρέψουν τα βιντεοκλάμπ;

Παράλληλα όμως έγινε γνωστό πως επειδή είχε περάσει πολύς καιρός από την αγορά των συγκεκριμένων ταινιών, η Apple δεν ήταν σε θέση να του επιστρέψει τα χρήματα. Όπως είναι φυσικό οι πολιτικές της Apple δεν ικανοποίησαν τον da Silva, ο οποίος δημοσίευσε την ανταλλαγή email που είχε με τους εκπροσώπους του iTunes.