63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου: ποιες ταινίες διεδικούν τη Χρυσή Aρκτο

63o-festibal-kinimatografou-berolinou-poies-tainies-diedikoun-ti-xrusi-arkto

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου ανοίγει την αυλαία του στις 7 Φεβρουαρίου, με την προβολή της ταινίας «Τhe Grand master» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και προέδρου της Κριτικής Επιτροπής Γουονγκ Καρ Βάι.

Το «κυνήγι» της Χρυσού Άρκτου διαρκεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και στη φετινή διοργάνωση είναι αξιοπρόσεκτη και η ελληνική παρουσία. Δεν είναι μόνο η συμμετοχή της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη στα μέλη της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ αλλά και οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στην ενότητα του Forum: «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Η κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, «Στο λύκο» των Αράν Χιούζ και Χριστίνα Κουτσοσπύρου, το φιλμ «Fynbos» του πρωτοεμφανιζόμενου Χάρη Πατραμάνη αλλά και το «Echolot» του Αθανάσιου Καρανικόλα θα δώσουν το στίγμα της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και η ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή «Before midnight» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με τους πρωταγωνιστές Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί να εμφανίζονται με φόντο τη Μεσσηνία.

Χολιγουντιανό άρωμα θα μεταφέρει στη φετινή Μπερλινάλε η εκτός συναγωνισμού προβολή του μιούζικαλ του Τομ Χούπερ «Οι άθλιοι». Η μεταφορά της βραδιάς της απονομής των Όσκαρ στα τέλη Φεβρουαρίου επηρέασε την φετινή διοργάνωση της Μπερλινάλε που στηρίχτηκε περισσότερο σε ευρωπαϊκές ταινίες και ανεξάρτητες αμερικανικές παραγωγές παρά σε ταινίες με χολιγουντιανό εκτόπισμα.

Η ταινία έναρξης

Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ «The Grandmaster» του Γουονγκ Καρ Βάι είναι μια επική περιπέτεια πολεμικών τεχνών στη Κίνα της δεκαετίας του ’30. Αποτελεί φόρο τιμής στον θρυλικό IP Man, τον θεωρούμενο ως μέντορα του Μπρους Λι. Ο πόλεμος η οικογένεια, η εκδίκηση, ο έρωτας και η μνήμη είναι μερικά μόνο από τα θέματα αυτής της κινεζικής υπερπαραγωγής.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος

Δέκα εννιά ταινίες διεκδικούν το ανώτατο βραβείο του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους αναμένουμε το «Side effect» του Στίβεν Σόντεμπεργκ, με πρωταγωνιστές τους Ρούνι Μάρα, Τζουντ Λο και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Ο Γκας Βαν Σαντ, μετά το «Restless» επιστρέφει και πάλι σε μια μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση με τη νέα του ταινία «Promised land». Στο στόχαστρο του ανήσυχου σκηνοθέτη μπαίνουν αυτή τη φορά οι πολυεθνικοί κολοσσοί της ενέργειας ενώ συνεργάζεται και πάλι με τον Ματ Ντέιμον.

Η Ζιλιέτ Μπινός θα ερμηνεύσει την εύθραυστη ψυχικά, διάσημη γλύπτρια και μούσα του Ροντέν, Καμίλ Κλοντέλ στην ταινία «Camille Claudel 1915» του Μπρούνο Ντιμόν.

Ο Ούλριχ Ζάιντλ θα παρουσιάσει το τελευταίο μέρος της τριλογίας του. Μετά την αγάπη και την πίστη, σειρά έχει η ελπίδα στο φακό του εικονοκλάστη αυστριακού σκηνοθέτη («Paradise: hope»). Ο Τζαφάρ Παναχί βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το καθεστώς της Τεχεράνης, όμως κατόρθωσε να στείλει τη νέα του ταινία με τίτλο «Closed curtain» που ενδέχεται να αποτελέσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πρεμιέρες. Η μεγάλη κυρία του γαλλικού σινεμά Κατρίν Ντενέβ θα εμφανιστεί στο φιλμ της Εμμανουέλ Μπερκό «Elle s’en va» (Οn my way) ερμηνεύοντας μια γυναίκα αντιμέτωπη με τα χρέη.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ θα πρωταγωνιστήσει στη νέα κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Ντιντερό «La religieuse» από τον Γκιγιόμ Νικλού.

Το ρουμανικό σινεμά εκπροσωπείται από τον Κάλιν Πέτερ Νέτσερ με το «Child’s pose». Από γερμανικής πλευράς έχουμε το «Gold» του Τόμας Αρσλάν, με πρωταγωνίστρια τη Νίνα Χος. Ο Χιλιανός Σεμπάστιαν Λέλιο συμμετέχει με το «Gloria» και ο Νοτιοκορεάτης Χονγκ Σανγκ Σο με το δράμα «Νοbody’s daughter». Ο Σία Λε Μπεφ και η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ συναντιούνται στο ρομαντικό δράμα του Φρέντρικ Μποντ «The necessary death od Charlie countryman». Αμερικανικής παραγωγής είναι η ταινία «Prince Avalanche» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Ο γνωστός από την προηγούμενη επιτυχία του «No man’s land» Ντάνις Τάνοβιτς (Βοσνία) επιστρέφει με το νέο του φιλμ με τίτλο «An episode in the life of an Iron picker». Συμπαραγωγή Γερμανίας-Καζακστάν είναι το δράμα «Harmony lessons» του Εμίρ Μπεγαζίν.

Σε παγκόσμια πρεμιέρα θα προβληθούν επίσης το ρωσικό «A long and happy life» του Μπορίς Χλεμπνίκοφ και το «Vic and Flow saw a bear» του Ντενίς Κοτέ από τον Καναδά. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα συμπληρώνεται επίσης με τις ταινίες «In the name of» από την Πολωνία (σκηνοθεσία: Μαλγκόσκα Ζουμόσκα) και «Layla fourie» τη συμπαραγωγή Γερμανίας, Νοτίου Αφρικής, Γαλλίας και Ολλανδίας (σκηνοθεσία: Πία Μαρέ).