Είναι ζευγάρι τελικά ο Μπερτ και ο Έρνι;

bert-and-ernie-sesame-street
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πρώην σεναριογράφος του «Σουσάμι άνοιξε» ισχυρίζεται πως οι δύο χαρακτήρες της παιδικής σειράς είναι «κάτι παραπάνω» από καλύτεροι φίλοι.

Ένας πρώην σεναριογράφος της αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς «Σουσάμι άνοιξε» έβαλε φωτιά στο διαδίκτυο, δηλώνοντας πως οι Μπερτ και Έρνι είναι ομοφυλόφιλοι. Η εταιρεία παραγωγής από την πλευρά της δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, με έναν από τους δημιουργούς της παιδικής σειράς να σχολιάζει πως ως μαριονέτες δεν έχουν σεξουαλικότητα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Mark Saltzman επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως ο Μπερτ και ο Έρνι είναι «περισσότερο από φίλοι». «Χωρίς να έχω μια μεγάλη ατζέντα, πάντοτε ένιωθα όταν έγραφα τον Μπερτ και τον Έρνι πως είναι ομοφυλόφιλοι» είχε δηλώσει ο πρώην σεναριογράφος της σειράς, εξηγώντας: «Δεν είχα κάποιον άλλον τρόπο να τους πλαισιώσω».

Στη συνέχεια της συνέντευξης αποκάλυψε πως η σχέση των δύο χαρακτήρων της σειράς αντανακλά τη σχέση που είχε αναπτύξει με τον μοντέρ, Arnold Glassman. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται στην παιδική σειρά βρισκόταν ήδη σε σχέση με τον Glassman. «Δεν ήξερα πως αλλιώς να τους γράψω παρά ως ένα αγαπημένο ζευγάρι».

Απαντώντας στις δηλώσεις του Saltzman, οι παραγωγοί της σειράς τόνισαν: «Όπως λέμε πάντα, ο Μπερτ και ο Έρνι είναι καλύτεροι φίλοι», ενώ ο Frank Oz (ένας εκ των δημιουργών της σειράς) σχολίασε πως η σεξουαλικότητα των δυο χαρακτήρων δεν θα έπρεπε να έχει καμία σημασία.

«Φαίνεται πως ο κύριος Mark Saltzman ρωτήθηκε εάν ο Μπερτ και ο Έρνι είναι γκέι. Είναι μια χαρά εάν νιώθει πως είναι. Βεβαίως, δεν είναι. Αλλά γιατί η ερώτηση; Έχει σημασία; Γιατί αυτή η ανάγκη να ορίζουμε ανθρώπους μόνο ως γκέι; Υπάρχουν τόσα πολλά στην ανθρώπινη φύση πέραν από το να είναι κανείς στρέιτ ή γκέι» έγραψε ο Oz.

Συνεχίζοντας, ο Οz υπογράμμισε πως οι δύο χαρακτήρες δημιουργήθηκαν ώστε να διδάξουν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας πως άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι. «Αν και ταυτίζονται ως αρσενικοί χαρακτήρες και έχουν πολλά ανθρώπινα χαρακτηριστικά (όπως οι περισσότεροι χαρακτήρες του «Σουσάμι άνοιξε»), παραμένουν μαριονέτες και δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό» κατέληξε ο Oz.