Maniac: Άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου

maniac
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μια σειρά αλλόκοτη και μπερδεμένη όπως τα μυαλά των ηρώων της.

Τοποθετημένη στη Νέα Υόρκη μιας εποχής που μοιάζει με τη δική μας, η σειρά Maniac δομείται πάνω στην υπόθεση (και πιστεύω ενός εκ των ηρώων της) πως εφόσον μπορέσεις να κατανοήσεις τη δομή του μυαλού, μπορείς και να τον αλλάξεις. Έτσι «ο πόνος θα καταστραφεί» και «το μυαλό θα επιδιορθωθεί». Η κατά βάση μαύρη κωμωδία αλλά στην ουσία υβρίδιο πολλών ειδών νέα σειρά του Netflix έκανε πρεμιέρα στις 21 Σεπτεμβρίου συστήνοντάς μας ένα φανταστικό κόσμο που γεννά ακόμα πιο φανταστικούς κόσμους, το πάσχον ανθρώπινο μυαλό.

Βασισμένο στην ομότιτλη νορβηγική σειρά του 2014, το Maniac (γραμμένο από τον Patrick Somerville ) και το δυστοπικό του σύμπαν σκηνοθετείται από τον Cary Joji Fukunaga, ο οποίος είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές για τη δουλειά του στον πρώτο κύκλο του True Detective, ενώ στο βιογραφικό του βρίσκει κανείς το σενάριο για την ταινία Το Αυτό, το σενάριο και τη σκηνοθεσία για την ταινία Beasts of No Nation και το μεγάλο στοίχημα, την ανάθεση της σκηνοθεσίας για την επόμενη ταινία James Bond.

Με καλά δείγματα γραφής ο Fukunaga σκηνοθετεί μια σειρά που φιλοδοξεί να είναι περίεργη. Και είναι. Το Maniac κινείται ανάμεσα σε πολλούς κόσμους και πραγματικότητες. Το παρόν των ηρώων του είναι μια σύγχρονη αλλά παράλληλα ρετρό Νέα Υόρκη, όπου τα αυτοκίνητα και οι υπολογιστές μοιάζουν vintage, όπου υπάρχει το άγαλμα της Έξτρα Ελευθερίας, όπου μικρά ρομπότ μαζεύουν τα περιττώματα των σκύλων στον δρόμο, όπου μπορείς να νοικιάσεις έναν φίλο ή ακόμα και έναν σύζυγο, όπου μπορείς να παίξεις σκάκι με ένα μωβ κοάλα, όπου το ενοίκιο αντιστοιχεί στο 87% των ετήσιων αποδοχών, όπου η τεχνολογία έχει πλησιάσει στην παραγωγή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που θα επιδιορθώσει το ανθρώπινο μυαλό και τις διαταραχές του.  

Σε αυτή τη Νέα Υόρκη ζουν ο Owen (Jonah Hill), ο ψυχικά ασταθής με δείγματα σχιζοφρένειας γιος μιας εύπορης οικογένειας την ύπαρξη του οποίου περισσότερο κουκουλώνουν παρά βοηθούν οι συγγενείς του, και η Annie (Emma Stone), μία δύστροπη, απότομη κοπέλα η οποία βιώνει κατάθλιψη έπειτα από τον χαμό της αδερφής της. Αυτοί οι δύο άγνωστοι μεταξύ τους, αν και ο Owen μέσα από τα οράματά του ήδη αναζητά την φιγούρα της Annie, θα συναντηθούν στην κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου το οποίο εμπνεύστηκε ο νευροχημικός και με οιδιπόδεια θέματα, Dr. James K. Mantleray (Justin Theroux), ο οποίος φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην έννοια της ψυχοθεραπείας. Ο Owen πηγαίνει για τα χρήματα, η Annie γιατί αναζητά στα χάπια μια ανεκτή πραγματικότητα. Και οι δύο όμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες.  

Έτσι, στις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρίας Neberdine Pharmaceutical and Biotech, οι ήρωες καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τα παιχνίδια του μυαλού τους παίρνοντας τρία διαφορετικά χάπια, τα οποία δημιουργούν αντανακλάσεις (αντανάκλαση της χειρότερης μέρας της ζωής τους, συμπεριφορική αντανάκλαση, αντανάκλαση αντιπαράθεσης). Αυτές οι αντανακλάσεις δημιουργούν την πρώτη ύλη που εκμεταλλεύεται ο Fukunaga για να φτιάξει ιστορίες με αναφορές σε άλλες ταινίες και διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Κάθε επεισόδιο αποτελεί μία έκπληξη για τον θεατή ο οποίος άλλοτε έχει να κάνει με ταινία καταστάσεων, άλλοτε με κατασκοπευτικό θρίλερ με γερές δόσεις φιλμ νουάρ, άλλοτε με τον Νονό κι άλλοτε με τον Άρχοντα των Δαχτυλιών. Στο παραληρηματικό μυαλό των ηρώων είμαστε άλλωστε και όλα είναι πιθανά.

Αυτός όμως ο πλουραλισμός κόσμων, ιστοριών, χρονικών περιόδων που βιώνουν οι ήρωες και μεις μαζί τους αποτελεί τελικά το δυνατό και την ίδια ώρα το αδύναμο σημείο της σειράς. Οι ενναλλακτικοί κόσμοι και τα είδη που συνεπάγονται στο τέλος κουράζουν, ενώ και οι ίδιοι οι ηθοποιοί φαίνεται να μην μπορούν σε κάθε επεισόδιο-περιπέτεια να εναρμονίσουν τον χαρακτήρα τους με την αισθητική, την εποχή και το είδος στα οποία εισέρχονται.

Το Maniac τελικά δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει όσο κατάφερε να εντυπωσιάσει με το τρέιλερ, ωστόσο, αποτελεί μία ευφάνταστη και σε πολλά σημεία πετυχημένη προσπάθεια να αποδώσει το χάος του ανθρώπινου μυαλού. Διαθέτει άλλωστε μπόλικη δόση σουρεαλισμού, εξαιρετική λεπτομέρεια στο product design, υπέροχα χρώματα, σχήματα και ρετρό τεχνολογίες.  

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]