Bέτο της Apple στο σεξ και τη βία

apple
ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η νέα υπηρεσία streaming του τεχνολογικού κολοσσού έχει στόχο να προσφέρει υλικό που θα είναι «κατάλληλο για όλους».

Έχοντας κατακτήσει τον χώρο της μουσικής με το iTunes, η Apple έχει αποφασίσει να μπει στον χώρο του streaming video για να ανταγωνιστεί τις υπάρχουσες υπηρεσίες των Netflix και Amazon (ενώ παραμονεύει και η Disney). Σύμφωνα με ένα άρθρο της Wall Street Journal, η Apple σκοπεύει να λογοκρίνει σκηνές σεξ και βίας από το υλικό που θα προσφέρει, ώστε να είναι «κατάλληλο για όλους».

 Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη προκαλέσει ορισμένα προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της δραματικής σειράς «Vital Signs» του Dr. Dre, η οποία τελικά δεν θα κυκλοφορήσει καθώς το μεγάλο αφεντικό της Apple, Tim Cook, την θεώρησε «πολύ βίαιη» λόγω των σκηνών με ναρκωτικά, σεξ και βία.

Αντίστοιχα, η κωμική σειρά που ετοίμαζε η Jennifer Aniston με τη Reece Witherspoon θα αναγκαστεί να αλλάξει αρκετά, μειώνοντας το «πικάντικο» χιούμορ και να γίνει «πιο ανάλαφρη». Ακόμα και οι «Απίθανες ιστορίες» του Steven Spielberg δεν γλύτωσαν από την λογοκρισία, με την Apple να αντικαθιστά τον επικεφαλής της σειράς, ενώ ο M. Night Shyamalan κλήθηκε να αφαιρέσει σταυρούς από το σπίτι ενός ζευγαριού στη νέα μυστηριώδη σειρά που ετοιμάζει.

Οι εξελίξεις αυτές δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός είχε ξεκαθαρίσει πως θέλει το υλικό που προσφέρει να είναι κατάλληλο ώστε να μπορεί να διατεθεί μέσω των Apple Stores. Έτσι λοιπόν η Apple θέλει να αποφύγει το προκλητικό περιεχόμενο, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους θεατές. Κάτι τέτοιο ήδη γίνεται στην περίπτωση του «Carpool Karaoke», όπου οι άσεμνες εκφράσεις υφίστανται λογοκρισία.

Shutterstock

Το κατά πόσο θα πετύχει ο σχεδιασμός της Apple θα φανεί τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν η νέα υπηρεσία θα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Άλλωστε, το προτέρημα των υπηρεσιών streaming είναι πως μπορούν να παρακάμπτουν τους κανονισμούς της τηλεόρασης, οπότε μένει να φανεί εάν οι θεατές θα επιλέξουν την «αποστειρωμένη» υπηρεσία της Apple.