Ανοιχτή επιστολή της Emma Watson για το δικαίωμα στην άμβλωση

savita-halappanavar-toixografia Clodagh Kilcoyne
ΤΡΙΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

«Δεν ήθελες να γίνεις το πρόσωπο ενός κινήματος, ήθελες μια επέμβαση που θα έσωζε τη ζωή σου» γράφει η ηθοποιός.

Η Emma Watson δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή στην Savita Halappanavar, η οποία πέθανε το 2012 στην ηλικία των 31 ετών όταν δεν της επετράπη να κάνει άμβλωση στην Ιρλανδία. Η Halappanavar εργαζόταν ως οδοντίατρος στη χώρα και όταν ήταν 17 εβδομάδων έγκυος στο πρώτο της παιδί, οι γιατροί την ενημέρωσαν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα αποβολής.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή της Watson στο περιοδικό Porter

Όταν η Δρ. Halappanavar και ο σύζυγός της ρώτησαν εάν μπορούσε να κάνει άμβλωση, οι γιατροί απάντησαν πως οι νόμοι της Ιρλανδίας δεν επέτραπαν κάτι τέτοιο, εκτός εάν η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Τον Οκτώβριο του 2012, η Halappanavar πέθανε από καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από σηπτική αποβολή. Ο θάνατος της απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός κινήματος που απαίτησε και κατάφερε την απόσυρση των σχετικών συνταγματικών άρθρων που απαγόρευαν τις εκτρώσεις σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις.

Shutterstock

Η Emma Watson χαιρέτησε την Savita Halappanavar στην ανοιχτή επιστολή της και τόνισε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία ήταν μια «ιστορική φεμινιστική νίκη».

«Αγαπητή Δρ. Savita Halappanavar, δεν ήθελες να γίνεις το πρόσωπο ενός κινήματος, ήθελες μια επέμβαση που θα έσωνε τη ζωή σου. Όταν ο θάνατός σου το 2012 δημοσιοποιήθηκε, η επείγουσα έκκληση για δράση από Ιρλανδούς ακτιβιστές αντηχούσε σε όλο τον κόσμο – καταργείστε τη όγδοη τροπολογία του ιρλανδικού συντάγματος» γράφει στην εισαγωγή της επιστολής της η Watson, η οποία στη συνέχεια χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μια «ιστορική φεμινιστική νίκη».

Μετά από δημοψήφισμα στη χώρα τον περασμένο Μάιο, η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε και πολλοί άφησαν λουλούδια κάτω από μια τοιχογραφία της Halappanavar στο κέντρο του Δουβλίνου. «Ένα σημείωμα στο μνήμα σου στο Δουβλίνο γράφει «Επειδή εσύ κοιμήθηκες, πολλοί από εμάς ξυπνήσαμε» Το ότι η εφαρμογή της όγδοης τροπολογίας δίνει μεγαλύτερη αξία στη ζωή ενός αγέννητου εμβρύου από ότι σε μια γυναίκα που ζει αφύπνισε ένα έθνος» τόνισε η ηθοποιός στην επιστολή της.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια η Watson, σε πολλές χώρες του κόσμου οι αμβλώσεις παραμένουν παράνομες, χωρίς εξαιρέσεις, όπως στην Αίγυπτο, τη Μαδαγασκάρη, το Ιράκ και τις Φιλιππίνες. «Από την Αργεντινή μέχρι την Πολωνία, οι περιοριστικοί νόμοι για τις αμβλώσεις τιμωρούν και θέτουν σε κίνδυνο κορίτσια, γυναίκες και εγκύους. Στην Βόρειο Ιρλανδία ο νόμος για τις αμβλώσεις προϋπήρχε του λαμπτήρα. Εις μνήμην σου και για την απελευθέρωσή μας θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αναπαραγωγική δικαιοσύνη» καταλήγει η Watson.