Elite: Είναι το νέο La Casa de Papel;

elite
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Η νέα ισπανική σειρά του Netflix συνδυάζει το εφηβικό δράμα με τη σαπουνόπερα.

Έχει χαρακτηριστεί το νέο La Casa de Papel (Η Τέλεια Ληστεία) αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με πολλές σειρές όπως το Gossip Girl, το Riverdale ή το 13 reasons why. Ο λόγος για το πολυδιαφημισμένο Elite, το νέο ισπανικό hardcore teen drama του Netflix το οποίο εκμεταλλεύτηκε έξυπνα για την προβολή του το γεγονός πως στο καστ του συμμετέχουν τρεις ηθοποιοί από το ισπανικό τηλεοπτικό σουξέ του καλοκαιριού, La Casa de Papel (δεν προβάλει τυχαία το Elite τον Ρίο στο trailer του). Πέρα όμως από το καστ, τα ισπανικά και την ωραία φωτογραφία δεν εντοπίζονται πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο σειρών.

Στο Elite παρακολουθούμε τη ζωή σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Ισπανίας, το Las Encinas, που περισσότερο θυμίζει ξενοδοχείο πολυτελών παροχών και στο οποίο γίνονται δεκτοί με υποτροφία έπειτα από την κατάρρευση του σχολείου τους- με ευθύνες που αγγίζουν τις κατασκευαστικές εταιρείες και κυβερνητικές θέσεις- τρεις μαθητές από χαμηλή κοινωνική τάξη: Ο Samuel (Itzan Escamilla), με αδερφό στη φυλακή - το όνομα αυτού Nano (Jaime Lorente, ο Ντένβερ από το La Casa de Papel). Η Nadia (Mina El Hammani) από πολύ συντηρητική οικογένεια με τον «άτακτο» αδερφό, Omar, (Omar Ayuso) και μοναδικό στόχο την πρωτιά στο σχολείο. Ο άγνωστης οικογενειακής κατάστασης Christian (Miguel Herrán, γνωστός και ως Ρίο) που θέλει απλά να γίνει διάσημος και να περνάει καλά. 

Εκεί φυσικά η τριάδα δεν βρίσκει ανοιχτές αγκάλες καθώς υπάρχουν πολλές προστριβές με τους πάμπλουτους συμμαθητές, όπως τον ωραίο με ρατσιστικές απόψεις Guzmán (Miguel Bernardeau) και την αντισυμβατική αδερφή του Marina (María Pedraza, γνωστή και ως Αρνάκι ή Άλισον Πάρκερ), την φαντασμένη και αγενή Lu (Danna Paola) που θέλει να είναι πρώτη σε όλα, την Carla (Ester Expósito) κόρη μαρκησίας σε σχέση με τον αδιάφορο Polo (Álvaro Rico) και τέλος τον γιο της διευθύντριας, Ander (Arón Piper), που μισεί το τέννις αλλά προετοιμάζεται για πρωταθλητής για να ευχαριστήσει τον πατέρα του.

Αυτοί είναι οι βασικοί ήρωες της σειράς η οποία επικεντρώνεται στα όσα συμβαίνουν στο σχολείο έπειτα από την άφιξη των νέων μαθητών. Το σημαντικότερο από αυτά τα γεγονότα είναι ο φόνος ενός μαθητή για τον οποίο μαθαίνουμε από το πρώτο λεπτό, δίχως, ωστόσο, να γνωρίζουμε ποιος είναι ή για ποιο λόγο δολοφονήθηκε. Και παρόλο που την ταυτότητα του θύματος τη μαθαίνουμε αρκετά σύντομα, για τον λόγο ή τομ δολοφόνο θα πρέπει να περιμένουμε ως το τελευταίο επεισόδιο του κύκλου, οπότε πια όλοι έχουν κίνητρο.

Ο φόνος είναι επίσης το στοιχείο που διχοτομεί την αφήγηση σε δύο χρόνους, μιας και βλέπουμε την γραμμική εξέλιξη της ιστορίας από την άφιξη των νέων μαθητών και παράλληλα κομμάτια από τις ανακρίσεις που έπονται, τα οποία όσο περνάνε τα επεισόδια γίνονται το παρόν της αφήγησης.

Οι δημιουργοί του Elite, Darío Madrona και Carlos Montero, έφτιαξαν μια σειρά που κινείται ανάμεσα στην καλή σαπουνόπερα και την κακή σαπουνόπερα με πάρα πολύ σεξ. Ξεκινούν δηλαδή άκρως υπερβολικά με χαρακτήρες εξίσου υπερβολικούς και στερεοτυπικούς αναπαράγοντας όλα τα κλισέ γύρω από το δίπολο πλούσιος- φτωχός που γρήγορα καταλήγουν προσβλητικά και για τις δύο μεριές. Ωστόσο, με ένα ιδιαίτερο τρόπο αρκετοί από τους χαρακτήρες καταφέρνουν να αναπνεύσουν (με κορυφαία τη Marina), ενώ κάποιοι άλλοι ανατρέπουν τα κλισέ (όπως ο Guzmán) - ευχάριστη εξέλιξη που όμως ως θεατές χάνουμε μέσα στη δίνη των πραγμάτων και της ταχύτητας με την οποία κινούνται όλα στην ιστορία.  Και φυσικά πολλοί μένουν όπως αρχίζουν, επιφανειακοί και χωρίς πνοή.

Το ίδιο επιφανειακά παραμένουν, αν και σε πολλά σημεία προσεγγίζονται με ευαισθησία, τα αρκετά κοινωνικά θέματα που παρουσιάζονται στην ιστορία, όπως η διαφθορά, ο ρατσισμός, ο HIV, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τα ναρκωτικά και η εσωστρέφεια των εφήβων όταν ανακαλύπτουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Αυτά τα προβλήματα όμως, από κοινού με την υπερδραστήρια σεξουαλική ζωή και τις ίντριγκες των εφήβων, υπάρχουν μόνο για να στήσουν το μυστήριο και βαθμιαία να εξηγήσουν το κίνητρο της δολοφονίας. Το μόνο θέμα που ίσως καταφέρνει να μην πνιγεί στο μυστήριο του φόνου είναι το δίπολο παιδί-γονιός και το μοτίβο της παντελούς απουσίας των γονέων στη διαμόρφωση των παιδιών τους. Ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή την κοινωνική τους τάξη οι γονείς στο Elite είτε απουσιάζουν κυριολεκτικά είτε θα ήταν καλύτερα να απουσιάζουν λόγω της ασφυκτικής ή της έντονα αρνητικής παρουσίας τους στη ζωή των παιδιών τους- με εξαίρεση μάλλον μόνο τη διευθύντρια.

Τελικά το Elite είναι ένα εφηβικό δράμα με έντονα τα στοιχεία της σαπουνόπερας και του μυστηρίου φτιαγμένο με καλή φωτογραφία και ευχάριστες λήψεις που αναδεικνύουν τα απόμερα σημεία της πόλης, την πάντα συννεφιασμένη λίμνη, τις πισίνες και τη γκλαμουριά. Ευχάριστο στο μάτι, με καλές ερμηνείες και καθημερινούς διαλόγους, δίχως τελικά βαθειά νοήματα ή έχοντας να προσφέρει κάτι νέο στο είδος, χτίζει ένα μυστήριο το οποίο διατηρεί ως το τέλος οπότε και επιφυλάσσει ένα μεγάλο cliffhanger και μια εισαγωγή για τον προφανώς δεύτερο κύκλο της σειράς. 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]