Γιατί δεν έπαιξε ο Jet Li στις ταινίες «Matrix»;

Jet-li
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Είχε σοβαρές ανησυχίες για την ψηφιοποίηση και τα πνευματικά δικαιώματα των ικανοτήτων του στις πολεμικές τέχνες.

Ο Jet Li ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες των ταινιών δράσης των δεκαετιών του 1990 και 2000, έχοντας παίξει σε τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες τόσο στην Κίνα με περιπέτειες όπως τα «Fist of Legend» και «Κάποτε στην Κίνα», όσο και στο Χόλυγουντ, με τα «Φονικό όπλο 4», «Ο Ρωμαίος πρέπει να πεθάνει» και «Ένας και μοναδικός». Παρά το γεγονός ότι έπαιξε σε πολλές μεγάλες ταινίες της εποχής, δεν κατάφερε να παίξει σε καμία από τις ταινίες «Matrix» των Wachowski.

Ο λόγος για το οποίο δεν έπαιξε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν ήταν από «αδιαφορία» των παραγωγών - άλλωστε του είχε προταθεί ο ρόλος του Seraph (ο οποίος πήγε τελικά στον Collin Chou). Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο 55χρονος ηθοποιός η απόφαση του να μην παίξει στις ταινίες «Matrix» είχε να κάνει επειδή φοβόταν για τα πνευματικά δικαιώματα των ικανοτήτων του στις πολεμικές τέχνες.

Μετά την αρνητική απάντηση του Jet Li, οι παραγωγοί του «Matrix» στράφηκαν στον Collin Chou.

«Συνειδητοποίησα πως οι Αμερικάνοι με ήθελαν να κάνω γυρίσματα για τρεις μήνες, αλλά να είμαι με το συνεργείο για εννέα. Για έξι μήνες ήθελαν να καταγράψουν και να αντιγράψουν όλες τις κινήσεις μου και να τις βάλουν σε μια ψηφιακή βιβλιοθήκη. Στο τέλος της καταγραφής, τα δικαιώματα αυτών των κινήσεων θα πήγαιναν σε αυτούς» εξήγησε ο Li.

Συνεχίζοντας ο Li σχολίασε πως τον ανησυχούσε η προοπτική να αποκτήσει κάποιος άλλος τα πνευματικά δικαιώματα των ικανοτήτων του στις πολεμικές τέχνες, καθώς το υλικό της ψηφιακής βιβλιοθήκης θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές παραγωγές. «Σκέφτηκα πως προπονούμαι όλη μου τη ζωή και ως martial artists μεγαλώνουμε. Όμως αυτοί θα μπορούσαν να έχουν [τις κινήσεις μου] ως πνευματική ιδιοκτησία για πάντα, οπότε είπα πως δεν μπορούσα να το κάνω».