Cate Blanchett: «Θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα στην υπέρβαση του αδύνατου»

cate-blanchett Matt Baron
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Η χολιγουντιανή σταρ έδωσε το στίγμα της στην γενικότερη συζήτηση για τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες.

Η απόφαση της Scarlett Johansson να αποχωρήσει από την ταινία «Rub & Tug», αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο ΛΟΑΤΚΙ ρόλοι πρέπει να γίνονται διαθέσιμοι σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Η ηθοποιός είχε συμφωνήσει να παίξει τον ρόλο ενός διεμφυλικού ατόμου, αλλά τελικά αποσύρθηκε από την παραγωγή μετά την κατακραυγή.

Ο Ian McKellen έχει κατακρίνει την επιλογή ετεροφυλόφιλων ηθοποιών σε τέτοιους ρόλους, σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηθοποιός ο οποίος να έχει κερδίσει βραβείο Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας. Η Cate Blanchett από την πλευρά της τόνισε πως θα υπερασπιστεί «μέχρι θανάτου» το δικαίωμα σε ετεροφυλόφιλους ηθοποιούς να παίζουν ρόλους ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρων σε κινηματογράφο και τηλεόραση.

SilverHub/REX/Shutterstock / Alessandro Massimiliani

Ο Ian McKellen διαφωνεί με την επιλογή ετεροφυλόφιλων ηθοποιών για ΛΟΑΤΚΙ ρόλους.

«Θα πολεμήσω μέχρι θανάτου για το δικαίωμα στην υπέρβαση του αδύνατου και στο να παίξω ρόλους πέραν της εμπειρίας μου» δήλωσε η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός στο περιθώριο του φεστιβάλ κινηματογράφου της Ρώμης. Στη συνέχεια η Blanchett εξήγησε πως διαφωνεί με την ιδέα πως ένας ερμηνευτής μπορεί να ταυτιστεί με έναν χαρακτήρας εάν έχουν κοινές εμπειρίες.

Σύμφωνα με την ίδια, οι τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι ευθύνονται κατά ένα βαθμό για τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί αναφορικά με τους ηθοποιούς που υποδύονται ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες. «Είχαν μια εξαιρετική επίδραση, μια βαθιά επίδραση στο πώς βλέπουμε τη δημιουργία χαρακτήρα. Νομίζω πως προσφέρουν πολλές ευκαιρίες, αλλά το μειονέκτημα είναι πως τώρα, ειδικά στην Αμερική, έχουμε την απαίτηση οι άνθρωποι να έχουν μια βαθιά σχέση με έναν χαρακτήρα όταν είναι κοντά στη δική τους εμπειρία» δήλωσε η Blanchett.