Από τα Σεζάρ στα Όσκαρ με…. «Αγάπη»

apo-ta-sezar-sta-oskar-me-agapi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Θριάμβευσε στα γαλλικά βραβεία Σεζάρ η ταινία «Αγάπη» (Amour) του Μίκαελ Χάνεκε, o οποίος βρίσκεται ήδη στην Αμερική για την απονομή των Όσκαρ της Κυριακής.

Η εξαιρετική ταινία του αυστριακού σκηνοθέτη έφυγε από την 38η τελετή απονομής των Σεζάρ με πέντε μεγάλα βραβεία, ολοκληρώνοντας μια πορεία γεμάτη διακρίσεις, η οποία θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας στην απονομή των Όσκαρ.

Η δημιουργία «Camille Redouble» της Νοεμί Λβόβσκι είχε συνολικά 13 υποψηφιότητες για τα βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση, αποσπώντας τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την Εμανουέλ Ριβά, Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Ζαν - Λουί Τρεντινιάν καθώς και το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου.

Στην τελετή παρευρέθη μόνο η Εμανουέλ Ριβά, η οποία συγκίνησε με τον λόγο της όταν αναφέρθηκε στο επάγγελμα του ηθοποιού που υπήρξε η «αιώνια πρόσκλησή της» στη ζωή και στις ευκαιρίες που είχε όλα αυτά τα χρόνια για να πετύχει. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί της και φεύγοντας από τη σκηνή ζήτησε βοήθεια για να κουβαλήσει το Σεζάρ της, λέγοντας ότι το βραβείο ζυγίζει περισσότερο απ’ ότι η ίδια.

Τέσσερα βραβεία απέσπασε η ταινία «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ, ανάμεσα τους αυτά του Διασκευασμένου Σεναρίου, του Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού για τον Ματίας Σένερτς, της Μουσικής για τον Αλεξάντρ Ντεσπλά και του Μοντάζ. Το φίλμ «Αντίο Βασίλισσά Μου» του Μπενουά Ζακό απέσπασε τα βραβεία Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών, ενώ καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Les Invisibles» του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ. Εντύπωση προκάλεσε ότι το «Camille Redouble» και το «Holy Motors» του Λεός Καράξ -με τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ, Μισέλ Πικολί και Ντενίς Λεβάντ, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν ούτε μια διάκριση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «Επιχείρηση: Argo», του Μπεν Άφλεκ απέσπασε άλλη μια διάκριση, κερδίζοντας το Σεζάρ στην κατηγορία καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη Ταινία: «Αγάπη»

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάνεκε

Καλύτερη Ηθοποιός: Εμανουέλ Ριβά («Αγάπη»)

Καλύτερος Ηθοποιός: Ζαν-Λουί Τρεντινιάν («Αγάπη»)

Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Βαλερί Μπενγκουιγκουί («Για όλα φταίει τ’ όνομά σου»)

B΄ Ανδρικός Ρόλος: Γκιγιόμ ντε Τονγκεντέκ («Για όλα φταίει τ’ όνομά σου»)

Πρωτότυπο Σενάριο: «Αγάπη»

Διασκευασμένο Σενάριο: «Σώμα με Σώμα»

Πρωτοεμφανιζόμενη Ηθοποιός: Ιζια Χιγκελάν («Mauvaise Fille»)

Πρωτοεμφανιζόμενος Ηθοποιός: Ματίας Σένερτς («Σώμα με Σώμα»)

Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά («Σώμα με Σώμα»)

Σεζάρ Ήχου: «Cloclo»

Φωτογραφία: Ρομέν Γουάιντινγκ («Αντίο βασίλισσά μου»)

Μοντάζ: «Σώμα με Σώμα»

Κοστούμια: «Αντίο βασίλισσά μου»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: «Αντίο βασίλισσά μου»

Πρώτη Ταινία: «Louise Wimmer»

Ξενόγλωσση Ταινία: «Επιχείρηση: Argo» του Μπεν Άφλεκ

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Ernest Et Célestine»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «Les Invisibles» του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «Le Cri Du Homard» του Νικολά Γκουιγιό