Το Netflix πρωτοπορεί και βγαίνει στους κινηματογράφους

netflix-cinema
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Οι νέες ταινίες των αδελφών Coen και Alfonso Cuarón θα προβληθούν τελικά στις αίθουσες με απώτερο στόχο τη συμμετοχή στα Όσκαρ.

Η ραγδαία άνοδος των υπηρεσιών streaming τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση σχετικά με την θέση και τον ρόλο των κινηματογραφικών αιθουσών. Ως υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο, το Netflix στηρίζει μια αλλαγή στο μοντέλο διανομής ταινιών, κηρύττοντας ουσιαστικά πόλεμο στις παραδοσιακές δυνάμεις της βιομηχανίας κινηματογράφου.

Shutterstock / Twin Design

Υπηρεσίες streaming όπως το Netflix γίνονται ολοένα πιο ελκυστικές επιλογές, τόσο στους θεατές, όσο και στους δημιουργούς.

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση έγινε το φεστιβάλ των Καννών, όπου οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν πως οι ταινίες στο διαγωνιστικό κομμάτι πρέπει να προβληθούν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Τελικά οι ταινίες του Netflix αποσύρθηκαν και ο πρόεδρος της πλατφόρμας streaming τόνισε πως η υποχρέωση κυκλοφορίας στις αίθουσες είναι αναχρονιστική.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις πάνω στο ζήτημα, το Netflix φέρεται να αποφάσισε να προβάλει ορισμένες από τις επερχόμενες παραγωγές του σε κινηματογραφικές αίθουσες, πριν γίνουν διαθέσιμες στους συνδρομητές του. Πιο συγκεκριμένα, άρθρο του Variety εξηγεί πως το «Roma» του Alfonso Cuarón, το «The Ballad of Buster Scruggs» των αδελφών Coen και το «Bird Box» με την Sandra Bullock θα έχουν κινηματογραφικές πρεμιέρες.

Η νέα ταινία των αδελφών Coen τελικά θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες για μια εβδομάδα, προτού κυκλοφορήσει μέσω της πλατφόρμας του Netflix.

Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων ζητούν οι ταινίες να προβάλλονται αποκλειστικά στις αίθουσες για 90 μέρες προτού κυκλοφορήσουν σε streaming (όπως συμβαίνει με τα DVD και Blu-ray). Το Netflix τελικά συμφώνησε για τις τρεις συγκεκριμένες ταινίες, με την περίοδο αποκλειστικότητας να είναι μια με τρεις εβδομάδες, πριν κυκλοφορήσουν μέσω streaming.

Η εξέλιξη δίνει την εντύπωση πως το Netflix «υπέκυψε» τελικά στις απαιτήσεις των κινηματογράφων, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια κίνηση τακτικής από πλευράς της πλατφόρμας streaming. Στόχος του Netflix άλλωστε είναι να μπορέσει να εκπροσωπηθεί στις μεγάλες διοργανώσεις όπως τα Όσκαρ, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να προσελκύσει ακόμα περισσότερα μεγάλα ονόματα.