Πέθανε ο Raymond Chow, ο άνθρωπος πίσω από τις ταινίες των Bruce Lee και Jackie Chan

raymond-chow Kin Cheung
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μέσω της Golden Harvest κατάφερε και άλλαξε τη βιομηχανία κινηματογράφου στο Χονγκ Κονγκ και στο Χόλυγουντ.

Ο θρυλικός παραγωγός και ιδρυτής της Golden Harvest, Raymond Chow Man-Wai, πέθανε στην ηλικία των 91 ετών. Ο παραγωγός είχε βοήθησε τον Bruce Lee και τον Jackie Chan, μεταξύ πολλών άλλων, να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό και παγκόσμιοι αστέρες του κινηματογράφου.

Έχοντας θητεύσει στους αδελφούς Shaw, ο Chow αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του ανταγωνιστική εταιρεία παραγωγής το 1970, την Golden Harvest και έχοντας αντιληφθεί γρήγορα την αξία του ανερχόμενου τότε Bruce Lee, κατάφερε να πείσει τον ηθοποιό να υπογράψει συμβόλαιο μαζί του. Σε αντίθεση με τους Shaw, ο Chow είχε δώσει στον Lee μεγαλύτερο δημιουργικό έλεγχο από ό,τι συνηθιζόταν εκείνη την εποχή.

Η πρώτη ταινία των δύο, το «The Big Boss» σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και είχε τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου στο Χονγκ Κονγκ, ενώ παράλληλα θεμελίωσε τον Lee ως παγκόσμιο αστέρα των πολεμικών τεχνών. Οι επόμενες τρεις ταινίες του Lee – «Fist Of Fury», «Way Of The Dragon» και «Enter The Dragon» – κυκλοφόρησαν σε συνεργασία με την Warner Bros και συνέχισαν να σπάνε ρεκόρ, καθιστώντας την Golden Harvest ως ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο στον χώρο.

Ο ξαφνικός θάνατος του Lee το 1973 δεν πτόησε όμως τον Chow, ο οποίος συνέχισε να εμπλουτίζει το ρόστερ του με μεγάλα ταλέντα των πολεμικών τεχνών, όπως τον Sammo Hung ο οποίος εμφανίστηκε στον ρόλο του Lee στο ημιτελές «Game of Death». Παράλληλα όμως η Golden Harvest σημείωσε επιτυχίες στην κωμωδία, χρηματοδοτώντας παραγωγές των αδελφών Hui τη δεκαετία του 1970.

Η επόμενη τεράστια κίνηση του Chow ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν κατάφερε να «κλέψει» τον Jackie Chan από το ανταγωνιστικό στούντιο του Lo Wei. Σύμφωνα με φήμες, ο ανταγωνιστής παραγωγός φέρεται να είχε προσλάβει μαφιόζους για να εκβιάσει τον Chan να επιστρέψει. Η συνεργασία του Chan με την Golden Harvest ήταν άκρως πετυχημένη, με τον ηθοποιό να διακρίνεται στις ταινίες της σειράς «Police Story».

Έχοντας εργαστεί ως παραγωγός σε πάνω από 170 ταινίες, ο Chow άφησε το στίγμα του στη βιομηχανία κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ τόσο για τις καλλιτεχνικές επιλογές του, όσο και τις πρακτικές του. Ένα από τα στοιχεία που τον ξεχώρισε ήταν το πώς κατάφερε να κρατήσει τα μεγάλα αστέρια του, δίνοντας τους μεγάλες δημιουργικές ελευθερίες. Παράλληλα ο Chow είχε κάνει ανοίγματα σε δυτικές παραγωγές – η εταιρεία του ήταν συμπαραγωγός στις live-action ταινίες με τα «Χελωνονιντζάκια» – ενώ συστηματικά στήριζε ανερχόμενους σκηνοθέτες με καινοτόμες ιδέες.