Steven Spielberg: ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Κάννες!

steven-spielberg-etoimazei-tis-balitses-tou-gia-kannes

Φωτογραφία:ΙΜDb. Ο Steven Spielberg θα είναι ο φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Το βαρύ πυροβολικό του Χόλιγουντ, ο Steven Spielberg, αναμένεται να αναστατώσει φέτος τη γαλλική Ριβιέρα. Ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός ορίστηκε ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 15-26 Μαϊου.

Ο Steven Spielberg θα διαδεχτεί στο φεστιβάλ τον ιταλό σκηνοθέτη και ηθοποιό Nanni Moretti που ήταν πέρυσι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής. Πολλές ταινίες του Spielberg έχουν προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών, οπότε ο διάσημος σκηνοθέτης, είχε κατά κάποιο τρόπο συνδεθεί εδώ και χρόνια με τη μεγάλη αυτή κινηματογραφική «γιορτή».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημοφιλής περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Ε.Τ. ο εξωγήινος» που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν είχε προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες το 1982. Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Gilles Jacob χαρακτήρισε τον Spielberg ως «τακτικό» επισκέπτη των Καννών.

«Zητούσα από τον Steven Spielberg να παρευρεθεί ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αλλά πάντα γύριζε κάποιο φιλμ», ανέφερε ο Jacob, ενώ πρόσθεσε με χιούμορ: «οπότε αυτή την χρονιά, όταν μου είπαν ότι ο Ε.Τ τηλεφώνησε στο σπίτι, κατάλαβα αμέσως και αμέσως απάντησα: επιτέλους!». «Ο Σπίλμπεργκ ήταν ενθουσιώδης που εφέτος ο χρόνος του επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντα προέδρου του φεστιβάλ» τόνισε και ο Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Ο Spielberg με τη σειρά του ανέφερε πως το φεστιβάλ των Καννών «λειτουργεί ως πλατφόρμα ώστε να ανακαλυφθούν και να παρουσιαστούν στο παγκόσμιο κοινό εκπληκτικά φιλμ».

Σαράντα τέσσερα χρόνια καριέρας στην κινηματογραφική βιομηχανία έχει στο ενεργητικό του ο ταλαντούχος αμερικανός σκηνοθέτης, ο οποίος έχει αφήσει τη σφραγίδα του σε τελείως διαφορετικές ταινίες, όπως στις: «Τα σαγόνια του καρχαρία», «Η λίστα του Σίντλερ», «Jurassic Park» και πιο πρόσφατα, στο βιογραφικό δράμα «Lincoln» που χάρισε στον πρωταγωνιστή του Daniel Day Lewis, το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου.