Το ΚΠΙΣΝ αφιερώνει ένα διήμερο στον Ingmar Bergman

diimero-afieroma-ston-ingmar-bergman
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 12.00 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δύο μέρες αφιερωμένες στο έργο του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη στo πλαίσιo των παγκόσμιων εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του.

Σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά, από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τους τομείς της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής επιχειρούν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κινηματογραφιστή.

Ένα πρόγραμμα προβολών που περιλαμβάνει τα αριστουργήματά του Persona (1966), 7η Σφραγίδα (1957), Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953), το ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, Bergman Island (2004) καθώς και το Ingmar Bergman 100 του Swedish Institute (υλικό με 32 σύντομα αποσπάσματα από το σύνολο των ταινιών του, τις συνεντεύξεις του, αρχειακές λήψεις από τις περιόδους των γυρισμάτων και μια ματιά στα γραπτά του μεγάλου δημιουργού). Σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά, από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τους τομείς της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής επιχειρούν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κινηματογραφιστή που, μέσα από τα έργα του, αναζήτησε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον Κόσμο, τον Εαυτό και τους Άλλους, με τον Θεό και τον Θάνατο. Το Ingmar Bergman 100 του Swedish Institute θα προβληθεί στις 11.00 και στις 16.00 κατά την διάρκεια των δύο ημερών του αφιερώματος.

Σάββατο 24/11 
Πύργος Βιβλίων

12.00
Μαρία Παραδείση: Ο Bergman στην ιστορία του κινηματογράφου


Μια εισήγηση που αποβλέπει στην οριοθέτηση του προσωπικού ύφους που καθιέρωσε τον Bergman ως παγκόσμιο δημιουργό, με αναφορές στις πολλαπλές του ιδιότητες και στον τρόπο δουλειάς του, στην αυστηρή του θεματολογία καθώς και στην εξέλιξη της αισθητικής του στη διάρκεια του χρόνου. Η Μαρία Παραδείση είναι Ιστορικός του κινηματογράφου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου και εισαγωγή στην επιστημονική ανάλυση ταινιών.

12.20
Προβολή: Persona
Ηλίας Βλάχος: Persona, μία κραυγή στη σιωπή


Μια ψυχιατρική τοποθέτηση με αφορμή την δυσερμήνευτη -και για αυτό τόσο πλούσια σε προσεγγίσεις- ταινία του Bergman που αιωρείται ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ, την ποιητική αλληγορία και το υπαρξιακό δράμα για τα όρια του εαυτού. Μια απόπειρα αναζήτησης πίσω από τη θεατρική μάσκα ή την Persona, αυτήν που ο Carl Jung προσδιόριζε ως την κοινωνική πλευρά του κάθε ανθρώπου. Ο Ηλίας Βλάχος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ. Εκτός από το πτυχίο της ιατρικής, έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και αρθρογραφεί για το θέατρο γράφοντας κριτική.

17.00
Εύα Στεφανή: O Bergman και ο εαυτός


Σκέψεις με αφορμή το ντοκιμαντέρ Bergman Island.
Ο Bergman σκηνοθετεί τον εαυτό του και οι θεατές καλούνται να τον ανακαλύψουν εκ νέου.
Η Εύα Στεφανή είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, των ταινιών ντοκιμαντέρ: Αθήναι, 1995, Letters from Albatross, 1995, Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά, 1998, Ακρόπολις, 2001, Αβραάμ και Ιάκωβος, 2002, Το κουτί, 2004, Η άδεια, Συγκάτοικοι, Τι ώρα είναι;, 2007, κ.ά.

17.20
Προβολή: Bergman Island
Q+A με την Εύα Στεφανή


Κυριακή 25/11
Πύργος Βιβλίων

12.00
Προβολή: 7η Σφραγίδα

13.40
Χρήστος Μαρσέλλος: MEMENTO MORI


Ανοιχτά ερωτήματα με αφορμή την 7η Σφραγίδα. Μια απόπειρα προσέγγισης της ταινίας που θέτει στο κέντρο την πιο καταγωγική ανθρώπινη αγωνία. Με την ταινία του ο Bergman ξεπέρασε την δική του αγωνία θανάτου παρουσιάζοντας έναν φανταστικό Μεσαίωνα που περιέχει τον σπόρο του κλονισμού όλων των πίστεων, αλλά και τον σπόρο της ελπίδας.
Ο Χρήστος Μαρσέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιευμένων άρθρων και συμμετοχών σε συνέδρια και μια σειρά μεταφράσεων νεότερων και σύγχρονων φιλοσοφικών έργων. Πιο πρόσφατο βιβλίο του: Bergman, Μετά την πρόβα (μετάφραση-επίμετρο), Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2018. Ζει και εργάζεται ως μεταφραστής στην Αθήνα και το Παρίσι.

17.00
Λουκάς Κατσίκας: Ο άνθρωπος Ingmar πίσω από τον καλλιτέχνη Bergman


Εντυπώσεις και σκέψεις με αφορμή ένα αποκλειστικό ταξίδι στο μέρος και το σπίτι όπου έζησε. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, ανέκδοτες ιστορίες, προσωπικές παρατηρήσεις και φωτογραφίες από τον τόπο κατοικίας του μια απόπειρα γνωριμίας με τον απλό άνθρωπο (τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητές του) πίσω από τον σπουδαίο καλλιτέχνη.
Ο Λουκάς Κατσίκας από το 1996 εργάστηκε ως συντάκτης και μετέπειτα αρχισυντάκτης και διευθυντής στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ. Από το 2016 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ και του Athens Open Air Film Festival.

17.20
Προβολή: Καλοκαίρι με τη Μόνικα