Γιώργος Λάνθιμος: «Είμαι σε επαφή με την Cate Blanchett και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι»

giorgos-lanthimos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μίλησε για τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα και τις φήμες για «καψώνια» στις ταινίες του.

Μετά την τεράστια επιτυχία του «Κυνόδοντα», ο Γιώργος Λάνθιμος έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς ανερχόμενους σκηνοθέτες. Στις επόμενες ταινίες του συνεργάστηκε με ορισμένα από τα πιο μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ, όπως τον Colin Farrell, την Nicole Kidman και την Rachel Weisz, ενώ η νέα του μαύρη κωμωδία «The Favourite» φαίνεται πως θα αφήσει το στίγμα της στις μεγάλες διοργανώσεις.

Μιλώντας στο IndieWire, ο Έλληνας σκηνοθέτης αποκάλυψε πως το πρώτο «μεγάλο όνομα» που τον προσέγγισε ήταν η Cate Blanchett. «Είμαι ακόμα σε επαφή με την Cate και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λάνθιμος στην συνέντευξη του. Οι εκπρόσωποι της βραβευμένης με δύο Όσκαρ ηθοποιού απέφυγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Λάνθιμου, αλλά μια μελλοντική συνεργασία δεν αποκλείεται δεδομένου του αμοιβαίου σεβασμού.

AFF-USA/REX/Shutterstock

Η Cate Blanchett ήταν η πρώτη μεγάλη ηθοποιός του Χόλυγουντ που επικοινώνησε με τον Γιώργο Λάνθιμο για μια πιθανή συνεργασία.

H Weisz ήταν η επόμενη αστέρας του Χόλυγουντ μετά την Blanchett, που επικοινώνησε με τον Έλληνα σκηνοθέτη. «Ήταν κυρίως γυναίκες που με προσέγγισαν. Δεν ξέρω τι λέει για τη δουλειά μου, τις δουλειές που έπαιρναν ή τους άνδρες ηθοποιούς» σχολίασε, για να συμπληρώσει πως το «σύστημα» απαιτεί μεγάλα ονόματα για να μπορέσει κανείς να μεταπηδήσει με επιτυχία στις αγγλόφωνες παραγωγές. «Έδωσα μεγάλη φροντίδα ώστε να εξασφαλίσω πως όλοι αυτοί που με προσέγγισαν ήθελαν να αποτελέσουν κομμάτι αυτού λόγω της φύσης του έργου και όχι επειδή μπορεί να συμβεί κάτι άλλο και ότι μπορεί να εκτιμήσουν πραγματικά το έργο» εξήγησε στη συνέχεια.

Με τις ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη να κλέβουν τις εντυπώσεις χάρη στη σουρεαλιστική ματιά τους, οι αντισυμβατικές πρακτικές και οι συνήθειές του στις πρόβες έχουν αποτελέσει θέμα συζήτησης. Ο ίδιος ο Λάνθιμος θεωρεί πως η σχετική συζήτηση εμπεριέχει πολλές υπερβολές, με στόχο να παρουσιαστούν ως «πραγματικά περίεργες και μοναδικές».

REX/Shutterstock / Matt Baron

Το καστ του «The Favourite» είχε πολλά ενδιαφέροντα να πει για τις «ασυνήθιστες» πρακτικές και κατευθύνσεις του Λάνθιμου στις πρόβες για την ταινία.

Όπως εξήγησε, πολλές από τις προσεγγίσεις του οφείλονται στις συνεργασίες του στο χώρο του θεάτρου και με χορογράφους. «Μπορεί να έχω έναν ιδιαίτερο τρόπο που είναι πιο χιουμοριστικός ή ατομικιστικός, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από ασκήσεις και παιχνίδια στη δουλειά με ηθοποιούς για να ξεκλειδώσω ορισμένα πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.