«Τhe Killing»: 24+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε

the-killing-24kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizate

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Τελικά ποιος σκότωσε τη Nanna Birk Larsen; Το μυστήριο, που έχει προκαλέσει η νέα τηλεοπτική μανία του «The Killing» καλά κρατεί. Τι γνωρίζετε όμως για τη σειρά μυστηρίου από τη Δανία;

Η σκοτεινή ατμόσφαιρα της υπέροχης σκανδιναβικής χώρας, μεταφέρεται μοναδικά από τον ευφάνταστο δημιουργό Søren Sveistrup στην τηλεοπτική οθόνη. Οι φανς αρκετοί και πληθαίνουν όλο και περισσότερο, η μανία δε που τους διακατέχει για να ανακαλύψουν τον δολοφόνο της 19χρονης Nanna, θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με εκείνη του «Game of Thrones», αλλά ας μη μπούμε σε συγκρίσεις…ακόμα. Προς το παρόν ας αρκεστούμε να μάθουμε κάποια πράγματα που δεν ξέραμε για το … Forbrydelsen.

1. Εμείς το μάθαμε με τον τίτλο «The Killing», ο πρωτότυπος δανέζικος τίτλος του όμως είναι «Forbrydelsen», που κατά λέξη σημαίνει «Το έγκλημα».

2. Ο δημιουργός της σειράς Søren Sveistrup έχει συνδέσει την ηρωίδα του Sarah Lund με τον χαρακτήρα του Clint Eastwood, «Dirty Harry», τον σχεδόν πολεμοχαρή αλλά ηθικό αστυνομικό με το αλάθητο ένστικτο.

3. Ο εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής της σειράς είναι ο Frans Bak, ο οποίος είχε συνεργαστεί και παλαιότερα με τον σκηνοθέτη, Birger Larsen και την πρωταγωνίστρια της σειράς, Sofie Gråbøl στην τηλεοπτική παραγωγή «Nikolaj & Julie».

4. Αρχικά οι παραγωγοί της σειράς, την πλάσαραν λέγοντας, ότι θα πρωταγωνιστήσει ο ταλαντούχος και βραβευμένος το 2012 στο Φεστιβάλ των Καννών, Mads Mikkelsen. Ωστόσο, στη σειρά έκανε απλά ένα πέρασμα, ως μέλος της ομάδας.

5. Αντίθετα, ο μεγαλύτερος αδερφός του επίσης ηθοποιός, Lars Mikkelsen, υποδύεται τον Troels Hartmann, στον πρώτο κύκλο. Η ομοιότητα μεταξύ τους δε, είναι εκπληκτική.

6. Η σειρά ξεκίνησε το 2007 και μοιάζει να είναι ο απόγονος μιας παλαιότερης αγαπημένης δανέζικης σειράς με τον τίτλο «Rejseholdet», η οποία στα αγγλικά μεταφράστηκε ως «Unit 1».

7. Η επιτυχία της σειράς στη Βρετανία είναι τόσο μεγάλη, που προτάθηκε για βραβείο BAFTA (2011 και 2012). Η Gråbøl ανακηρύχτηκε η καλύτερη ηθοποιός στην κατηγορία μυστηρίου (2011) και η σειρά κέρδισε το BAFTA για το καλύτερο International TV Show (2011). Στην απονομή παρευρέθηκαν η πρωταγωνίστρια, Sofie Gråbøl, ο δημιουργός και σεναριογράφος Søren Sveistrup, ο παραγωγός Piv Bernth και ο σκηνοθέτης Birger Larsen.

8. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια Sofie Gråbøl, υποδύθηκε την detective Lund, σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς αγγλικής κωμωδίας του BBC, «Absolutely Fabulous».

9. H Gråbøl μένει στην Κοπεγχάγη και είναι διαζευγμένη με δύο παιδιά. Αδερφός της είναι ο πολλά υποσχόμενος κινηματογραφιστής Niels Gråbøl.

10. Ο αδερφός του Mads Mikkelsen, Lars Dittman Mikkelsen (που υποδύεται τον Troels Hartmann) γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1964 στο Gladsaxe κοντά στην Κοπεγχάγη και είναι παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Anette Støvelbæk.

11. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2011, η Βασίλισσα της Δανίας Margrethe II, του παρέδωσε τον Σταυρό και τη διάκριση του Ιππότη.

12. Στην αρχή η οικογένειά του ζούσε στην αστική συνοικία του Østerbro, αλλά σύντομα μετακόμισαν στο Nørrebro, την εργατική περιοχή, γνωστή στους ντόπιους και ως Nørrebronx, λόγω των πολλών μεταναστών που κατοικούν εκεί.

13. Με τη σύζυγό του γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1986. Παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1989 και έκτοτε είναι μαζί.

14. Το 2007 η σειρά είχε προταθεί για τα διεθνή βραβεία EMMY, ως η καλύτερη δραματική σειρά. Ένα χρόνο αργότερα, η τηλεοπτική detective Lund, προτάθηκε στην κατηγορία της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

15. Η σειρά αριθμεί ήδη τρεις κύκλους στη Δανία και προβλήθηκε για πρώτη φορά στο κρατικό κανάλι DR1, στις 7 Ιανουαρίου 2007.

16. Έκτοτε έχει μεταδοθεί σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ολλανδία μέχρι την Ταϋλάνδη.

17. Ο Bjarne Henriksen, που στη σειρά υποδύεται τον Theis Birk Larsen, πατέρα της Nenna Larsen, υποδύθηκε τον «Ole», στην ταινία «The hunt» (Jagten) του Thomas Vinterberg, όπου ο Mads Mikklelsen, απέσπασε την ύψιστη διάκριση της ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες τον Μάιο του 2012.

18. H σειρά ολοκληρώνεται σε 3 κύκλους και 40 επεισόδια. «Ήθελα να σταματήσει πριν γίνει προβλέψιμο», θα πει σε συνέντευξή του αργότερα ο δημιουργός, Søren Sveistrup.

19. Το περίφημο πουλόβερ, που μανιωδώς φορά η detective Lund είναι επιλογή της ίδια της πρωταγωνίστριας. Η απόλυτη έλλειψη θηλυκότητας ήταν ένα plus στην επιλογή, καθώς ήθελε μαζί με τον σκηνοθέτη να εστιάσουν στον χαρακτήρα μία δυναμικής γυναίκας με αυτοπεποίθηση, που δε χρειάζεται πρόσθετα για να αναδείξει την προσωπικότητά της.

20. Το συγκεκριμένο πουλόβερ δε, είναι παραδοσιακό των νησιών Φερόες, ένα σύμπλεγμα 18 νησιών (τα 17 είναι κατοικήσιμα), που αποτελούν το ομώνυμο αρχιπέλαγος στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα από τη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Ωστόσο, τα νησιά αποτελούν δανέζικο έδαφος.

21. Νησιά Φερόες σημαίνει Νησιά των Προβάτων.

22. Το λευκό και μαύρο μαλλί προέρχεται από πρόβατα της περιοχής (και όχι το μαύρο δεν είναι βαμμένο, είναι κανονικό μαύρο μαλλί).

23. Η τιμή του ανέρχεται στις 230 αγγλικές λίρες αλλά υπάρχουν site, που μπορούν να σας διδάξουν πώς να το…πλέξετε.

24. Τα διάσημα, παραδοσιακά πλεκτά από τα νησιά Φερόες φοριούνται μόνο για πρακτικούς σκοπούς (επειδή είναι πολύ ζεστά), καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Το φυσικό (άβαφο) οργανικό μαλλί δεν είναι μόνο ζεστό και λεπτό αλλά και υποαλλεργικό. Το κάθε ένα είναι πλεγμένο στο χέρι και είναι μοναδικό.

25. Στην αμερικανική εκδοχή «The Killing», αναζητούν το δολοφόνο της Rossie Larsen και όχι της Nenna, ενώ η δαιμόνια detective μετονομάζεται σε Sarah Linden, αντί για Lund.

φωτογραφίες: www.facebook.com/pages/Forbrydelsen/56703584144

Σόφη Ζιώγου

[email protected]