Το Ιράν ξεκινά νομικό πόλεμο με το Χόλιγουντ

to-iran-ksekina-nomiko-polemo-me-to-xoligount

Σκηνή από την ταινία «Argo» (Επιχείρηση Αrgo)

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

H ιρανική κυβέρνηση προσέλαβε τη γαλλίδα δικηγόρο Isabelle Coutant-Peyre για να κινήσει νομικές διαδικασίες ενάντια σε γνωστούς παραγωγούς και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ που παρουσιάζουν στις ταινίες τους μια «διαστρεβλωμένη εικόνα για το Ιράν».

Πρώτος στόχος από την ιρανική πλευρά θα είναι το βραβευμένο με Όσκαρ κατασκοπικό θρίλερ του Ben Affleck, το «Argo», ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αγωγές και για άλλες ταινίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Isabelle Coutant-Peyre, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση: «θα αναλάβω τη νομική υπεράσπιση του Ιράν ενάντια στις ταινίες που γυρίστηκαν στο Χόλιγουντ. Στόχος τους ήταν να διαστρεβλωθεί η εικόνα της χώρας, όπως έκανε για παράδειγμα το φιλμ Αrgo.»

Η γαλλίδα δικηγόρος, η οποία περιγράφεται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ως «αντι-σιωνίστρια» ταξίδεψε στην Τεχεράνη για να συναντηθεί με τις αρχές προκειμένου να καταθέσει αγωγή σε διεθνές δικαστήριο ενάντια σε γνωστούς παραγωγούς και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ που προωθούν την «ιρανοφοβία».

Η επίμαχη ταινία «Argo» είναι απαγορευμένη στους κινηματογράφους του Ιράν αλλά μπορεί κανείς να την ανακαλύψει στα πειρατικά DVD που κυκλοφορούν στη χώρα. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε μια ειδική προβολή της ταινίας για αξιωματούχους του Ιράν και κριτικούς κινηματογράφου. Σύμφωνα με δηλώσεις των ιρανικών αρχών, η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Ben Affleck είναι «μια επίθεση προπαγάνδας ενάντια στο έθνος μας και σε όλη την ανθρωπότητα».

Στις χολιγουντιανές παραγωγές που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν την οργισμένη αντίδραση των ιρανικών αρχών συγκαταλέγεται και η περιπέτεια «300» του Zack Snyder που ξετυλίγει τη μάχη των Θερμοπυλών ενάντια στους Πέρσες, εστιάζοντας στο πρόσωπο του βασιλιά της Σπάρτης, Λεωνίδα. Ο πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad είχε χαρακτηρίσει και αυτή την ταινία ως «προσβλητική για το Ιράν».