Η μέθοδος Κομίνσκι: Φιλοσοφίες ζωής και καυστικό χιούμορ από δύο μεγάλους ηθοποιούς

i-methodos-kominski
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Καλογραμμένη γλυκόπικρη κωμωδία που αποθεώνεται από το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Douglas – Arkin.

Δεν ξέρω πώς μια σειρά με περιορισμένη δράση, δύο περασμένης ηλικίας πρωταγωνιστές και πολλές κυνικές συζητήσεις για τα γηρατειά, τη μοναξιά, τον καρκίνο και τον θάνατο μπορεί να διαθέτει φρέσκια κωμική ματιά, όμως η Μέθοδος Κομίνσκι τα καταφέρνει εξαιρετικά.  

Και αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο πράγματα. Από τη μία, στην τρομερή χημεία που καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, Michael Douglas και Alan Arkin, και από την άλλη, στον δημιουργό της σειράς, Chuck Lorre, που με την ιστορία και τις ατάκες του φρόντισε να αναδείξει αυτή τη χημεία. «Τα τσουτσούνια σ’ αυτό το Big Bang βγάζουν τρελά λεφτά» αναφέρει στο πρώτο επεισόδιο ο ήρωας του Douglas, Σάντι Κομίνσκι, κάνοντας αναφορά σε μια άλλη δυνατή σειρά του Lorre, ο οποίος έχει βάλει επίσης τη σφραγίδα του στα Two and a Half Men, Young Sheldon και Mom.

Η ιστορία
Ο Σάντι Κομίνσκι (Michael Douglas) είναι ένας βραβευμένος ηθοποιός κάποιας ηλικίας που έχει «αποσυρθεί» από την ενεργό δράση, μάλλον με το ζόρι μιας και έχει καιρό να πάρει κάποιο ρόλο. Υπηρετεί την τέχνη του και βγάζει τα προς το ζην διδάσκοντας υποκριτική στη δική του σχολή, την οποία ουσιαστικά διευθύνει η κόρη του Μίντι (Sarah Baker), στην ανατροφή της οποίας στάθηκε παντελώς απών αλλά με το πέρασμα των χρόνων ο ένας κατάφερε να μπει στη ζωή του άλλου. Αισιόδοξος και γυναικάς, δεν λέει να το βάλει κάτω. Θέλει έναn ρόλο για να ξαναμπεί στα κινηματογραφικά πράγματα, θέλει να βγαίνει για ποτό, θέλει να ζει.

Δίπλα του βρίσκεται ο επιτυχημένος αντζέντης και επί χρόνια φίλος του, Νόρμαν (Alan Arkin), ένας γκρινιάρης, θυμωμένος γεράκος που έχει κουραστεί από την πολύμηνη μάχη της καλύτερης φίλης και συζύγου του, Αϊλίν (Susan Sullivan) με τον καρκίνο και γενικώς δυσκολεύεται. Δυσκολεύεται να δεχτεί τα νέα πράγματα, δυσκολεύεται να δεχτεί ότι οι άνθρωποι δεν αγγίζονται πια, δυσκολεύεται να επιστρέψει στην εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρησή του, δυσκολεύεται να δεχτεί την αποτυχημένη σχέση με την εξαρτημένη και ελαφρόμυαλη κόρη του Φοίβη (Lisa Edelstein), δυσκολεύεται να δεχτεί την απώλεια.

Αυτοί οι δύο παλιόγεροι είναι η ιστορία. Η φιλία τους που κρατάει χρόνια. Οι πνευματώδεις ατάκες τους που σφύζουν από κυνισμό και πονηρό (ναι, σεξουαλικού περιεχομένου) χιούμορ συνδυάζοντας την εξυπνάδα του Big Bang Theory με τα κίνκι αστεία του Two and a Half Men (αποκορύφωμα μάλιστα αυτού αποτελεί η guest εμφάνιση του Danny DeVito ως ουρολόγου γιατρού, η πραγματικά ξεχωριστή εξέταση του προστάτη που βλέπουμε και η εξίσου ιδιαίτερη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ακολουθεί). Οι αποτυχίες και οι φοβίες τους που στο τέλος συνιστούν κριτική για τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνία, το αμερικάνικο όνειρο και τη showbiz. Συνεχώς στη σειρά εξετάζεται τι δεν έχουν κάνει καλά αυτοί οι δύο. Όχι γιατί υπάρχει κάποια πρόθεση διδακτισμού.

Η σειρά αποδεικνύει πως ο άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας παραμένει άνθρωπος, μόνο που έχει έναν επιπλέον φόβο, αυτόν του θανάτου. Έτσι κάνει λάθη, φέρεται εγωιστικά και απερίσκεπτα, πληγώνει τους γύρω του, έχει ανάγκη από ένα φίλο να τον μαζέψει όταν καταρρέει. Και αυτοί οι δύο παρόλο που καταρρέουν ο καθένας διαφορετικά, το αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: έχοντας ο ένας τον άλλο.

Η σειρά
Ο Chuck Lorre αφηγείται την γλυκόπικρη ιστορία του Σάντι και του Νόρμαν σε 8 επεισόδια διάρκειας μισής περίπου ώρας, πράγμα που κατ’ αρχάς καθιστά τη σειρά εύκολη στην παρακολούθηση. Η ιστορία ξεκινάει λίγο αδιάφορα αλλά κατατοπιστικά στο πρώτο επεισόδιο για να τα δώσει όλα στο δεύτερο. Από εκεί κι έπειτα, οι δύο αυτοί μεγάλοι ηθοποιοί μεγαλουργούν μέσα στις αντιθέσεις των χαρακτήρων τους, πνίγοντας ίσως πολύ καλούς δεύτερους χαρακτήρες, όπως αυτός της Sarah Baker (με εξαίρεση ένα πραγματικά υπέροχο μονόλογο που της δίνει την ευκαιρία να λάμψει έστω και για λίγο).

Τα μαθήματα υποκριτικής, οι δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις, η ανδρική φιλία και τα προβλήματα στην… ούρηση ολοκληρώνονται στο όγδοο επεισόδιο, ωστόσο η σειρά θα μπορούσε άνετα να συνεχιστεί και για δεύτερη χρονιά. Είναι από αυτές που το αντέχουν.

* Η σειρά προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]