Αβεβαιότητα και εκπλήξεις στα φετινά Όσκαρ

oscar-oskar-agalma Matt Sayles
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι διοργανωτές στρέφονται στο καστ των «Εκδικητών» και θέλουν να αναβαθμίσουν το φορμάτ της τελετής.

Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Dolby Theater του Λος Άντζελες φαίνεται πως θα είναι μια από τις «δύσκολες» των τελευταίων ετών. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ορισμένες αλλαγές στο φορμάτ της τελετής λόγω της πτωτικής τηλεθέασης των τελευταίων ετών, αλλά μένει να φανεί κατά πόσο αυτές θα βοηθήσουν.

Η αμφιλεγόμενη νέα κατηγορία της «πιο δημοφιλούς ταινίας» τελικά δεν θα κάνει το ντεμπούτο της στην επερχόμενη τελετή λόγω των σοβαρών ενστάσεων και αρνητικών σχολίων που εκφράστηκαν τόσο από το κοινό, όσο και από κινηματογραφιστές και ηθοποιούς. Η Ακαδημία πάντως δεν έχει ξεγράψει τελείως το συγκεκριμένο βραβείο και ενδέχεται να το επαναφέρει στο μέλλον.

Shutterstock

Μια από τις πιο ουσιαστικές αλλαγές στην τελετή όμως είναι η διαφαινόμενη απουσία ενός οικοδεσπότη, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την περίπτωση του Kevin Hart. Ο Αμερικάνος ηθοποιός είχε συμφωνήσει αρχικά να παρουσιάσει τα Όσκαρ, όμως λίγο αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ομοφοβικών αναρτήσεων που είχε κάνει στο παρελθόν.

Αδυνατώντας να μεταπείσουν τον Hart, οι διοργανωτές σκέφτονται να προχωρήσουν χωρίς κεντρικό παρουσιαστή, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Σύμφωνα πάντως με νέο δημοσίευμα του Hollywood Reporter, η Ακαδημία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Disney και με το καστ των «Εκδικητών» για να παρουσιάσουν ο καθένας μια ξεχωριστή ενότητα.

AMPAS / Michael Yada

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2013, όταν οι Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Jeremy Renner και Samuel L. Jackson εμφανίστηκαν μαζί επί σκηνής. Η Ακαδημία μάλιστα φέρεται να ζήτησε από τους ηθοποιούς να μην παρουσιάσουν βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες, ώστε ο αντίκτυπος της εμφάνισής τους στα Όσκαρ να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ανεξάρτητα όμως από τους παρουσιαστές που θα επιλεγούν τελικά, η τελετή αναμένεται εστιάσει περισσότερο σε σκετσάκια που μπορεί να γίνουν viral, παρά στην stand-up «ρουτίνα» του παρελθόντος. Δεδομένης της τεράστιας απήχησης ταινιών όπως το «Ένα αστέρι γεννιέται» και το «Bohemian Rhapsody», υπάρχουν φήμες πως η Lady Gaga θα ερμηνεύσει ένα από τραγούδια του musical που σκηνοθέτησε ο Bradley Cooper.

Παράλληλα όμως, η παραγωγός και ο σκηνοθέτης της τελετής, Donna Gigliotti και Glenn Weiss αντίστοιχα, έχουν στόχο να περιορίσουν τη διάρκεια των Όσκαρ, ώστε να μην ξεπερνάει τις τρεις ώρες. Για τον λόγο αυτό, ορισμένα βραβεία «χαμηλού ενδιαφέροντος» θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων.