Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς «The Passage»

the-passage
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το Clickatlife παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της σειράς και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις από το πρώτο επεισόδιο.

Οι ιστορίες για τη συντέλεια του κόσμου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος παράγοντας στα σενάρια καταστροφής και τις δυστοπικές πραγματικότητες είναι πάντα γοητευτικές.

Έχοντας μάλλον αυτό στο μυαλό, η FOX αποφάσισε να δοκιμαστεί σε ένα δύσκολο εγχείρημα: τη μεταφορά του σύμπαντος του συγγραφέα Justin Cronin στην τηλεοπτική οθόνη. Η best-seller τριλογία αποτελεί ένα έπος πάρα πολλών σελίδων με ακόμα πιο πολλούς φανς, το οποίο συνδυάζει τη φαντασία και τον τρόμο, με το σασπένς και την επιστήμη σε post-apocalyptic σκηνές. Πρώτος σταθμός: The Passage, το πρώτο μέρος της τριλογίας, η αρχή του κακού και ο πρώτος κύκλος της σειράς της Liz Heldens που απόψε (16/1) κάνει πρεμιέρα στο κανάλι.

«Θα 'πρεπε να φοβούνται»
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς The Passage έχουμε τις συστάσεις. Ποια είναι τα πρόσωπα της ιστορίας, ποια η απειλή, ποια η θέση του καθένα στο πρόβλημα που προκύπτει και ποια στη λύση του. Την αφήγηση αναλαμβάνει η μεγάλη έκπληξη της σειράς, η 12χρονη Amy Bellafonte (Saniyya Sidney), μια ορφανή έφηβη η οποία επιλέγεται από το μυστικό, ιατρικό πρόγραμμα Project NOAH να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να ξελασπώσει την ανθρωπότητα από την απειλή ενός ιού.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όπως έκανε άλλωστε και η Amy. Όλα ξεκίνησαν από κάποιους ανθρώπους που ήθελαν να βελτιώσουν τον κόσμο κάνοντας πειράματα με έναν επικίνδυνο ιό που θα μπορούσε μεν να οδηγήσει στη θεραπεία όλων των ασθενειών, θα μπορούσε όμως και να εξαφανίσει την ανθρωπότητα. Παίζοντας με αυτό το δίκοπο μαχαίρι, το κέντρο το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να δημιουργεί άτρωτους σε ασθένειες βρικόλακες που κάποτε ήταν άνθρωποι. Βασικά τρέφονται με αίμα αλλά βρικόλακες δεν χαρακτηρίζονται ποτέ. Οι ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών τρόφιμοι αυτού του κέντρου φαίνονται ήρεμοι στα γυάλινα κελιά τους, δεν επηρεάζονται από κανενός είδος ασθένεια και επικοινωνούν τηλεπαθητικά γεμίζοντας εφιάλτες το ιατρικό προσωπικό.

Όλα κυλάνε σχετικά καλά σε αυτό το πρόγραμμα ως τη στιγμή που διαπιστώνεται ένας παγκόσμιος υγειονομικός κίνδυνος τον οποίο οι επιστήμονες του κέντρου αποφασίζουν να ανακόψουν περνώντας τα πειράματά τους στην επόμενη φάση: τη δοκιμή σε ένα παιδί. Εδώ μπαίνει στην ιστορία η μικρή Amy την οποία αναλαμβάνει να παραδώσει στο κέντρο ο πράκτορας Brad Wolgast (Mark-Paul Gosselaar), ένας άνθρωπος σκληρός που κουβαλάει τα δικά του τραύματα και που εξαιτίας τους οδηγείται σε μια σειρά αποφάσεων με στόχο να προστατεύσει τη μικρή…

Η σειρά
Από το πρώτο επεισόδιο είναι δύσκολο να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το σύνολο της σειράς. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να «στρώσει» η ιστορία γιατί σε ένα επεισόδιο οι συντελεστές κλήθηκαν να δώσουν βιαστικά πάρα πολλές πληροφορίες, ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι πως η σειρά ασπάζεται μια όχι «άσπρο-μαύρο» προσέγγιση. Δεν υπάρχουν καθαρά καλοί ή κακοί- για την ώρα τουλάχιστον- και ο καθένας κάνει ό,τι κάνει γιατί το θεωρεί σωστό- το οποίο φυσικά δεν ταυτίζεται με το ηθικό.  

Το πιο ευδιάκριτο, ωστόσο, χαρακτηριστικό της ιστορίας είναι η καλή χημεία μεταξύ της Sidney (η μικρή σχεδόν επισκιάζει όλο το υπόλοιπο καστ) και του Wolgast. Αυτοί οι δύο δημιουργούν ένα είδος υποκατάστατου της σχέσης πατέρα-κόρης που οι ήρωές τους φαίνεται να χρειάζονται. Πολύ καλοί, τέλος, είναι στους ρόλους των μολυσμένων άτρωτων η με απλανές τέλειο βλέμμα Brianne Howey και ο πιο μοχθηρός Jamie McShane.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του FOX για την παρουσίαση της σειράς

Η τηλεοπτική μεταφορά της τριλογίας του Justin Cronin κάνει πρεμιέρα απόψε Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 21:50, στο FOX.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]