Sag awards: Οι ηθοποιοί επέλεξαν Black Panther

black-panther-cast-at-sag-awards
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Γεμάτη εκπλήξεις ήταν η χθεσινοβραδινή απονομή των βραβείων SAG (Screen Actors Guild Awards). Το Σωματείο των Ηθοποιών επέλεξε το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, αυτό της Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας, να απονεμηθεί στο καστ του Black Panther.

Ακόμη και οι ίδιοι οι ηθοποιοί της ταινίας εξεπλάγησαν, παραδεχόμενοι ότι δεν έχουν ετοιμάσει ευχαριστήριο λόγο. Πράγματι είναι μια επιλογή άξια απορίας και ίσως επιβεβλημένη καθώς το Black Panther δεν μπορούσε να διακριθεί αλλού.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε στον Α’ Γυναικείο ρόλο, όπου τιμήθηκε η Glenn Close για την ερμηνεία της στο The wife, επικρατώντας της Olivia Colman της Ευνοούμενης. Είναι η πρώτη φορά που η Colman χάνει ένα βραβείο και φαίνεται πως σε αυτήν την κατηγορία στα Όσκαρ θα έχουμε.. «ντέρμπι». Η σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιός αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους της τόνισε πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από δύο μάτια που κοιτούν μέσα σε δύο άλλα μάτια και ο κινηματογράφος είναι η μόνη μορφή Τέχνης που μας το επιτρέπει».

Στον Α' Ανδρικό, η μίμηση (sic) του Freddie Mercury από τον Rami Malek στο Bohemian Rhapsody, επιβραβεύτηκε από τους συναδέλφους του. Σίγουρα ο Μαλέκ κέρδισε πολλούς πάντους στην οσκαρική κούρσα, ο οποίος στην ευχαριστήρια ομιλία του αναφέρθηκε  στον Μέρκιουρι καθώς «άντλησα δύναμη από αυτόν στο να ζεις την ζωή σου στο έπακρο και να είσαι αυτός που θέλεις».

Στον Β’ Γυναικείο Ρόλο, η Emily Blunt επικράτησε της Amy Adams του Vice που θεωρούνταν φαβορί για την ερμηνεία της στο γεμάτο σασπένς θριλερ A quiet place. Βέβαια κανείς δεν κατάλαβε γιατί ήταν υποψήφια σε αυτήν την κατηγορία και όχι στον Α’ Ρόλο. Πάντως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αλλάζουν και πολλά για τα Όσκαρ, καθώς η ίδια δεν βρίσκεται στις επιλογές της Ακαδημίας.

Από την άλλη, στον Β΄Ανδρικό, ο μεγάλος νικητής Mahershala Ali του Green Book, θα πρέπει να ετοιμάζεται για το δεύτερό του Όσκαρ – το πρώτο τους ήταν για το Moonlight.

Στα τηλεοπτικά βραβεία, οι επιλογές ήταν αναμενόμενες. Ο Darren Criss της Δολοφονίας Βερσάτσε και η Patricia Arquette για το Escape at Dannemora τιμήθηκαν με Α’ Ανδρικό και Γυναικείο Ρόλο αντίστοιχα. Στις ομαδικές ερμηνείες διακρίθηκαν τα καστ των The Marvelous Mrs. Maisel και This is Us.

Οι επιλογές των SAG Awards μάλλον μας μπέρδεψαν εν όψει των Όσκαρ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις επιλογές του Σωματείου των Σκηνοθετών το ερχόμενο Σάββατο. Εξάλλου οι ηθοποιοί καταλαμβάνουν και υψηλό ποσοστό των ψηφοφόρων της Ακαδημίας.

Oι νικητές:

Α' Ανδρικός Ρόλος: Ραμί Μαλέκ, «Bohemian Rhapsody»
A' Γυναικείος Ρόλος: Γκλεν Κλόουζ, «The Wife»
B' Ανδικός Ρόλος: Μαχερσάλα Αλί, «Το Πράσινο Βιβλίο» 
B' Γυναικείος Ρόλος: Εμιλι Μπλαντ, «Ένα Ήσυχο Μέρος»
Ομαδική ερμηνεία σε ταινία: «Black Panther»
Ανδρική ερμηνεία σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Ντάρεν Κρις, «Assassination of Gianni Versace»
Γυναικεία ερμηνεία σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Πατρίσια Αρκέτ, «Escape at Dannemora»
Ανδρική ερμηνεία σε δραματική σειρά: Τζέισον Μπέιτμαν, «Ozark»
Γυναικεία ερμηνεία σε δραματική σειρά: Σάντρα Ο, «Killing Eve»
Ανδρική ερμηνεία σε κωμική σειρά: Τόνι Σαλούμπ, «The Marvelous Mrs. Maisel»
Γυναικεία ερμηνεία σε κωμική σειρά: Ρέιτσελ Μπρόσναχαν, «The Marvelous Mrs. Maisel»
Ομαδικό καστ σε δραματική σειρά: «This Is Us»
Ομαδικό καστ σε κωμική σειρά: «The Marvelous Mrs. Maisel»
Σκηνή δράσης από ομάδα κασκαντέρ σε τηλεοπτική σειρά: «Glow»
Σκηνή δράσης από ομάδα κασκαντέρ σε ταινία: «Black Panther»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ​ΕΛΙΖΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ