«Hasta la vista»: απρόσμενη ερωτική μύηση
Η δραματική κωμωδία του Τζέφρι Εντχόβεν γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία (500.000 εισιτήρια στο Βέλγιο), παρότι έχει ως βασικούς ήρωές της τρεις άνδρες με ειδικές ανάγκες.
«Hasta la vista»
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ζωή των ανθρώπων με προβλήματα αναπηρίας μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Μπορούμε να θυμηθούμε «Τα μαθήματα ενηλικίωσης», του Μπεν Λιούιν, το μελόδραμα του Ζακ Οντιάρ «Σώμα με σώμα» με τη Μαριόν Κοτιγιάρ αλλά και την πετυχημένη κωμωδία «Άθικτοι» των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς.
Η νέα αυτή βελγική παραγωγή με τη σφραγίδα του Εντχόβεν είναι βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία. Τρεις εικοσάχρονοι φίλοι που αγαπούν το κρασί και τις γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι στην Ισπανία για να μυηθούν επιτέλους στις χαρές του έρωτα.
Οι τρεις φίλοι, ο Λαρς, ο Φιλίπ και ο Γιόζεφ είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν: ο πρώτος είναι σχεδόν τυφλός, ο δεύτερος είναι παραπληγικός και ο τρίτος έχει όγκο στον εγκέφαλο που του έχει προκαλέσει παράλυση. Το κοινό τους σημείο είναι ότι δεν είχαν ποτέ κάποια ερωτική επαφή. Μετά από επικοινωνία του Φιλίπ, μέσω ίντερνετ, με έναν Ολλανδό που έχει χάσει τα πόδια του, μαθαίνουν ότι υπάρχει στην Ισπανία ένας οίκος ανοχής, ειδικώς για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Παρά τα αρχικά εμπόδια από τους γονείς και την… κακή τους τύχη, οι τρεις νέοι καταφέρνουν να κάνουν αυτό το ταξίδι οδικώς, από το Βέλγιο στην Ισπανία, μέσω Γαλλίας, με το πρόσχημα ότι θα επισκεφθούν αμπελώνες (η οινογνωσία είναι αγαπημένο χόμπι τους). Ταξιδεύουν με ένα ειδικό βαν και οδηγό την «περίεργη» Κλοντ.
O Τζέφρι Εντχόβεν χαρακτηρίζει την ταινία του ως μια «τραγική κωμωδία», εφόσον, «μπορείς να συγκινηθείς αλλά και μπορείς να γελάσεις, όχι φυσικά με τους χαρακτήρες αλλά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην απόφαση τους να έχουν την πρώτη σεξουαλική εμπειρία τους σε ισπανικό οίκο ανοχής». Ο σκηνοθέτης τονίζει πως «πολλοί θεατές, ειδικώς οι νέοι, θα αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους στους κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας, καθότι θέλουνε για πρώτη φορά στη ζωή τους, στα 20 τους, να νιώσουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, μακριά από τους γονείς τους και να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα».
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπρεχτ Βάντεν Τόρεν, Ζιλ Ντε Σρίβερ, Τομ Άουντενερτ, Ιζαμπέλ Ντε Χέρτοφ. Η ταινία προβάλλεται από την Ama Films.







