Επέλαση του Amazon στο Sundance

amazon-logo Jonathan Weiss
ΤΡΙΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η πλατφόρμα streaming πλήρωσε 47 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα διανομής πέντε ταινιών.

Το φεστιβάλ Sundance που ίδρυσε ο Robert Redford αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά στον χώρο του ανεξάρτητου κινηματογράφου, όπου πολλοί ανερχόμενοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό. Σύμφωνα με άρθρο του Hollywood Reporter, το Amazon πλήρωσε 47 εκατομμύρια δολάρια για την διανομή πέντε ταινιών που παρουσιάστηκαν φέτος στο Sundance – τα περισσότερα που έχει επενδύσει ποτέ ένα στούντιο μέσα σε μια χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα το Amazon πλήρωσε 13 εκατομμύρια δολάρια για την κωμωδία «Late Night» της Mindy Kaling, 14 εκατομμύρια για το πολιτικό θρίλερ «The Report» με τον Adam Driver, 14 εκατομμύρια δολάρια για το δράμα «Brittany Rus A Marathon» του Paul Downs Colaizzo με την Jillian Bell, 5 εκατομμύρια δολάρια για το ημιαυτογραφικό δράμα «Honey Boy» του Shia LaBeouf και λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια για το ντοκιμαντέρ «One Child Nation».

Η Emma Thompson πρωταγωνιστεί στην κωμωδία «Late Night» που έγραψε η Mindy Kaling και σκηνοθέτησε η Nisha Ganatra.

Το άρθρο σημειώνει πως ορισμένοι ανταγωνιστές του Amazon «κατέκριναν» τις συγκεκριμένες επενδύσεις, καθώς η πλατφόρμα streaming δεν έχει την καλύτερη παράδοση στην στήριξη ανεξάρτητων παραγωγών. Για κάθε σχετική επιτυχία όπως τα οσκαρικά «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα» ή το «Έρωτας μετ' εμποδίων», υπάρχουν «αποτυχίες» στο ιστορία του Amazon, όπως οι περιπτώσεις των «Patti Cake$» και «Assassination Nation».

Σύμφωνα με τον Marc Becker, σύμβουλο marketing της Tangent Agency που συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλυγουντ, πολλές πλατφόρμες streaming επενδύουν σε ανεξάρτητες παραγωγές, οδηγώντας σε έναν «πόλεμο προσφορών» που δεν θα είναι βιώσιμος εφόσον δεν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση από τους συνδρομητές τους. Ο Becker πάντως χαιρέτησε τις επενδύσεις, λέγοντας πως οι πλατφόρμες streaming θα καταφέρουν να διακριθούν εάν προσφέρουν το «καλύτερο υλικό» στους χρήστες τους.