Liam Neeson: «Δεν είμαι ρατσιστής»

liam-neeson Focke Strangmann
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο 66χρονος ηθοποιός διευκρίνισε τις σοκαριστικές δηλώσεις του σχετικά με την αντίδραση του στον βιασμό μιας φίλης του.

Μέσω μιας συνέντευξης στην εκπομπή «Good Morning America» του ABC, ο Liam Neeson τόνισε πως δεν είναι ρατσιστής, απαντώντας στον σάλο που προκλήθηκε από την πρόσφατη σοκαριστική ομολογία του. Στα πλαίσια προώθηση της νέας ταινίας του, ο 66χρονος ηθοποιός αποκάλυψε πως ήθελε να σκοτώσει έναν «μαύρο μπάσταρδο» μετά τον βιασμό μιας γνωστής του.

Σύμφωνα με τον Neeson, δεν είχε ρατσιστικά κίνητρα και θα είχε αντιδράσει κατά τον ίδιο τρόπο, είτε αυτός που επιτέθηκε στην φίλη του ήταν «Σκοτσέζος, Βρετανός ή Λιθουανός». Ο ηθοποιός απέδωσε την συμπεριφορά του στην θέληση του να ανακτήσει την «τιμή» της φίλης του.

Invision/AP/REX/Shutterstock / Andy Kropa

«Δεν είμαι ρατσιστής» τόνισε ο Neeson στην παρουσιάστρια Robin Roberts, εξηγώντας πως αφού έμαθε πως ο βιαστής ήταν μαύρος, σκόπιμα άρχισε να κυκλοφορεί στις γειτονιές μαύρων για να «ασκήσει σωματική βία». Ο ηθοποιός διευκρίνισε πως το έκανε «τέσσερις ή πέντε φορές» μέχρι να αντιληφθεί τι έκανε, σχολιάζοντας πως η «αρχέγονη παρόρμηση» τον σόκαρε.

Στην συνέχεια μίλησε με έναν παπά για το συμβάν και έβγαινε για βόλτες δύο ώρες την ημέρα, για να «ξεφορτωθεί» τα συναισθήματα του. «Όλοι υποκρινόμαστε πως είμαστε πολιτικά ορθοί. Σε αυτή τη χώρα, όπως και στην δική μου, ορισμένες φορές ξύνεις την επιφάνεια και ανακαλύπτεις ρατσισμό και μισαλλοδοξία και είναι εκεί» δήλωσε ο Neeson, για να αναφέρει παραδείγματα από τα γυρίσματα της «Λίστας του Σίντλερ». Παρά το περιεχόμενο και τον τόνο της ταινίας, ο ηθοποιός αντιμετώπισε αντισημιτικές νοοτροπίες από οδηγούς και μέλη του συνεργείου.

AP

Καταλήγοντας την συνέντευξη του, ο Neeson υπογράμμισε πως είναι ευτυχής που «δεν προέκυψε βία» και χαρακτήρισε την εμπειρία «διδακτική». Οι αντιδράσεις στις νέες δηλώσεις του ηθοποιού ήταν ανάμικτες, με ορισμένους να θεωρούν πως «χειροτέρεψε» την θέση του, ενώ άλλοι πως έδωσε επαρκείς εξηγήσεις.