Η Μέριλ Στριπ για την Μάργκαρετ Θάτσερ:«ήταν μια φιγούρα που ενέπνεε δέος»

i-meril-strip-gia-tin-margkaret-thatseritan-mia-figoura-pou-enepnee-deos

Φωτογραφία ΙΜDb: Η Meryl Streep ως Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία «Η σιδηρά κυρία»

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

H Meryl Streep, η ηθοποιός που μας παρουσίασε το ανθρώπινο πρόσωπο της Μάργκαρετ Θάτσερ, στην οσκαρική ερμηνεία της στο βιογραφικό δράμα «Η σιδηρά κυρία», αναφέρθηκε με θαυμασμό στην προσωπικότητα της βρετανίδας πολιτικού.

H ηθοποιός που απέσπασε το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία της Phyllida Lloynd «Η σιδηρά κυρία» σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η Μάργκαρετ Θάτσερ –άθελά της ή όχι- υπήρξε: «πρωτοπόρος όσον αφορά στον ρόλο των γυναικών στην πολιτική. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα μέρος της σύγχρονης ιστορίας μας που να μην έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που έλαβε στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη του 20ου αιώνα. Για μένα, ήταν μια φιγούρα που ενέπνεε δέος η προσωπική δύναμη και το σθένος της. Ανήλθε με θεμιτό τρόπο μέσα από τις τάξεις του βρετανικού πολιτικού συστήματος που εκείνη την εποχή ήταν ταξικά οριοθετημένο και φοβικό προς το άλλο φύλο. Και ό, τι έκανε με τον τρόπο που το έκανε, ήταν αξιοθαύμαστο κατόρθωμα».

Χάρη στην ερμηνεία της Μέριλ Στριπ, η Μάργκαρετ Θάτσερ σκιαγραφήθηκε ως μια γυναίκα που ξεπερνά τα όρια του φύλου και της τάξης της, πληρώνοντας το δικό της τίμημα για την λαμπρή καριέρα της. Για την ερμηνεία της, η διάσημη ηθοποιός εκτός από το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, τιμήθηκε επίσης με την τρίτη Χρυσή Σφαίρα στην καριέρα της αλλά και το βραβείο Bafta. Τον σύζυγό της, Θάτσερ είχε ερμηνεύσει στην ταινία ο Jim Broadbent, ενώ τη βρετανίδα πολιτικό στα νεανικά της χρόνια είχε ενσαρκώσει η Alexandra Roach.