Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με 10 ταινίες για τους κυνικούς του έρωτα

anti-valentines-day
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Μια κυνική ματιά στον έρωτα, μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας, του δράματος, της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο κόσμος βάζει τα γιορτινά του για 24 περίπου ώρες, με καρδούλες, κόκκινα τριαντάφυλλα και αφιερώσεις αιώνιας αγάπης. Για όσους όμως δεν βρίσκονται σε κάποια σχέση ή απλά δεν νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν την αγάπη τους κατά έναν τετριμμένο τρόπο, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκνευριστική. Ψάξαμε και βρήκαμε δέκα ταινίες ιδανικές για όσους θα περάσουν τη μέρα μόνοι τους ή με έναν εξίσου κυνικό σύντροφο με καλή αίσθηση του χιούμορ.

«Ο πρωτάρης» (1967)
Για πολλούς, η κλασική ταινία του Mike Nichols ενδεχομένως είναι η υπέρτατη ιστορία αγάπης. Ο Dustin Hoffman παίζει τον ρόλο ενός φρέσκου πανεπιστημιακού απόφοιτου, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει με την ζωή του. Στην πορεία όμως τα φτιάχνει με την Elaine, την κόρη της παντρεμένης Mrs. Robinson, με την οποία είχε μια σύντομη σχέση. Η ταινία ολοκληρώνεται με έναν αμφίσημο τρόπο, αφήνοντας τον θεατή με την εντύπωση πως ο έρωτας είναι αβέβαιος.

«Κλαμπ χωρισμένων γυναικών» (1996)
Με αφορμή τον θάνατο μιας φίλης από τα κολεγιακά τους χρόνια, τρεις διαζευγμένες γυναίκες που υποδύονται οι αξεπέραστες Goldie Hawn, Diane Keaton και Bette Midler επανώνονται μετά από χρόνια και αποφασίζουν να αναζητήσουν εκδίκηση από τους συζύγους τους που τις άφησαν για νεότερες γυναίκες. Η κλασική κωμωδία έχει κάτι για όλους– είτε έχετε πληγωθεί πρόσφατα, είτε ελπίζετε να τα ξαναβρείτε, είτε έχετε αποφασίσει να το ξεπεράσετε.

«The Truman Show» (1998)
Αν μια μέρα ανακαλύψετε πως όλη σας η ζωή είναι ένα ψέμα, πώς μπορεί να είστε σίγουρα εάν η ερωτική σας ζωή είναι πραγματική; Η δραματική ταινία του Peter Weir με τον Jim Carrey σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας του αποσκοπεί να δώσει μερικές απαντήσεις, αλλά και να προβληματίσει.

«Η νύφη του Τσάκυ» (1998)
Η τέταρτη ταινία της σειράς τρόμου με την σατανική κούκλα αλλάζει λίγο την ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς ενσωματώνει μπόλικες δόσεις κωμωδία στην ζωή του σχιζοφρενή και παρανοϊκού Τσάκυ όταν η Τίφανι. Η τοξική και δολοφονική σχέση ανάμεσα στους δύο θα σας πείσει πως είναι απολύτως μια χαρά να μην έχετε ένα ταίρι για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

«Kill Bill» (2003)
Αν έχετε βαρεθεί τις ταινίες αγάπης, πως σας φαίνεται η ιδέα μιας ιστορίας εκδίκησης; Το εμπνευσμένο θρίλερ του Quentin Tarantino εστιάζει στην «Νύφη» που ερμηνεύει μαεστρικά η Uma Thurman και η οποία ζητά εκδίκηση από τα μέλη της επίλεκτης συμμορίας δολοφόνων στην οποία ανήκε. Αφού αντιμετωπίσει έναν-έναν τους πρώην συνεργάτες της, η ηρωίδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πρώην αρχηγό της, τον οποίο κάποτε αγαπούσε.

«My Bloody Valentine» (2009)
Τι πιο «ρομαντικό» από μια ταινία τρόμου που διαδραματίζεται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Η ταινία του Patrick Lussier μπορεί να μην έσπασε τα ταμεία ή να ενθουσίασε ιδιαίτερα τους κριτικούς όταν κυκλοφόρησε, όμως η ιστορία ενός νεαρού που επιστρέφει στην κωμόπολη του ανήμερα της δέκατης επετείου ενός συγκλονιστικού μακελειού, είναι το ιδανικό setting για όσους μπορούν να εκτιμήσουν την χιουμοριστική και κλισέ πλευρά του τρόμου.

«Δικός της» (2013)
Στο κοντινό μέλλον, ένας μοναχικός συγγραφέας αναπτύσσει μια απίθανη σχέση με ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εκπληρώνει την κάθε του ανάγκη. Το δράμα επιστημονικής φαντασίας του Spike Jonze με τον Joaquin Phoenix εξετάζει τον συναισθηματική σχέση του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη και τι σημαίνει για την ανθρωπότητα.

«Ο αστακός» (2015)
Το σουρεαλιστικό και δυστοπικό δράμα του Γιώργου Λάνθιμου είναι ίσως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που πραγματεύονται με την αγάπη. Σε αυτόν τον παράξενο κόσμο που έπλασε ο Έλληνας σκηνοθέτης, εάν κανείς δεν βρει το ταίρι του μέσα σε 45 μέρες, τότε μεταμορφώνεται σε ένα ζώο. Τα σκοτεινά και παρανοϊκά πράγματα που θα κάνει κανείς για αποφύγει αυτή την μοίρα αποκαλύπτουν μια κυνική και ανατρεπτική ματιά στην αγάπη και τον έρωτα.

«Passengers» (2016)
Εκ πρώτης όψεως, η ταινία του Morten Tyldum, φαντάζει ως άλλη μια ιστορία αγάπης, με ένα περιτύλιγμα επιστημονικής φαντασίας: η Jennifer Lawrence και ο Chris Pratt υποδύονται δύο επιβάτες σε ένα διαστημόπλοιο ξυπνούν 90 χρόνια νωρίτερα από όταν έπρεπε κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού σε μια απομακρυσμένη αποικία. Κάτι όμως δεν πάει καλά και στην πραγματικότητα όμως η ταινία είναι μια ωδή στην χειραγώγηση, τις εμμονές και το σύνδρομο Στοκχόλμης.

«Μητέρα!» (2017)
Η πολυσυζητημένη σουρεαλιστική ταινία του Darren Aronofsky εστιάζει στην σχέση της Μητέρας (Jennifer Lawrence) και Αυτού (Javier Bardem), όταν μια σειρά απρόσκλητων επισκεπτών εισβάλει στο σπίτι τους και διαταράσσει την ήσυχη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι συχνά εκρηκτικό και απροσδόκητο, όπως η ζωή και ο έρωτας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]