Πέθανε ο Bruno Ganz σε ηλικία 77 ετών

bruno-ganz Martial Trezzini
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο Ελβετός ηθοποιός ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Adolf Hitler στο «Η πτώση».

Ο Bruno Ganz πέθανε στο σπίτι του στη Ζυρίχη, την περασμένη Παρασκευή στην ηλικία των 77 ετών. Ο Ελβετός ηθοποιός, ο οποίος κέρδισε μια υποψηφιότητα Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Adolf Hitler στο «Η πτώση», φέρεται να έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του που διήρκησε σχεδόν 60 χρόνια, ο Ganz συνεργάστηκε με εμβληματικούς σκηνοθέτες όπως τον Werner Herzog, τον Éric Rohmer, τον Francis Ford Coppola και τον Wim Wenders. Ο Ganz είχε εμφανιστεί σε αρκετές αγγλόφωνες παραγωγές, αλλά και σε δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» και το «Η σκόνη του χρόνου».

Οι ρόλοι που τον ξεχώρισαν ήταν ως βρικόλακα στο «Νοσφεράτου» του Herzog το 1979 και ως αγγέλου στο αλληγορικό δράμα «Τα φτερά του έρωτα» του Wenders το 1987. Η πιο γνωστή ερμηνεία του, τα τελευταία χρόνια, ήταν στο «Η πτώση» του Oliver Hirschbiegel το 2005. Μια από τις σκηνές της ταινίας, όπου ο Hitler χάνει την ψυχραιμία του, είχε γίνει viral και χρησιμοποιήθηκε σε πολλά memes.

Το 1996 του απονεμήθηκε το Δαχτυλίδι του Ίφλαντ, το οποίο απονέμεται στον «σπουδαιότερο και πιο άξιο ηθοποιό του γερμανόφωνου θεάτρου». Το δαχτυλίδι περνά από ηθοποιό σε ηθοποιό, όμως παραμένει άγνωστο ποιον σκόπευε να χρήσει o Ganz διάδοχο του.