Δέκα γυναίκες ηθοποιοί που έχουν αδικηθεί στα Oscars

oscars-women
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Από τη Salma Hayek και τη Marilyn Monroe, μέχρι την Pam Grier και την Glenn Close.

 Τα Όσκαρ είναι αναμφίβολα τα πιο σπουδαία βραβεία στον χώρο του κινηματογράφου και κάθε χρόνο αυτή την εποχή μονοπωλούν τις συζητήσεις, τόσο για τις ταινίες και συντελεστές που βραβεύτηκαν, όσο και αυτούς που δεν κατάφεραν να διακριθούν.

Επειδή τα Όσκαρ δεν πέφτουν πάντα μέσα στις εκτιμήσεις τους, σας παρουσιάζουμε δέκα περιπτώσεις λαμπρών σταρ του Χόλυγουντ οι οποίες έχουν «αδικηθεί» από την Ακαδημία.

Salma Hayek
Αφού έχτισε το όνομα της στο Χόλυγουντ με ρόλους σε ταινίες στα «Desperado», «From Dusk Till Dawn», η Hayek έφτασε πολύ κοντά σε Όσκαρ, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα με την ερμηνεία της στο βιογραφικό δράμα «Frida» που σκηνοθέτησε η Julie Taymor. Τελικά όμως η Ακαδημία αποφάσισε να δώσει το βραβείο στην Nicole Kidman για το «The Hours». Αργότερα στράφηκε στην τηλεόραση, όπου τιμήθηκε με ένα Emmy σκηνοθεσίας για το «The Maldonado Miracle».

Michelle Pfeiffer
Ως ένα από τα  μεγαλύτερα ονόματα στις δεκαετίες του 1980 και 1990, η Pfeiffer έπαιξε σε σπουδαίες παραγωγές και βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ για τις ερμηνείες της στα «Επικίνδυνες σχέσεις», «Σχέσεις πάθους» και «Ο τόπος του έρωτα». Παρά τις εκπληκτικές δραματικές ερμηνείες της, η ηθοποιός δεν έχει καταφέρει να πάει την σχέση της με τα Όσκαρ στο επόμενο επίπεδο.

Robin Wright
Έχοντας παίξει σε Οσκαρικές παραγωγές όπως «Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας», «Forrest Gump» και «Moneyball», η Wright έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς με τους δραματικούς ρόλους της. Μπορεί (για την ώρα) να μην έχει προταθεί για κάποιο Όσκαρ, όμως η ερμηνεία της στο «House Of Cards» της έχει αποφέρει μια Χρυσή Σφαίρα και επτά υποψηφιότητες για Emmy.

Pam Grier
Η Grier καθιερώθηκε την δεκαετία του 1970 μια σειρά Blaxploitation παραγωγών, όμως έκανε το mainstream άνοιγμα της χάρη στο «Jackie Brown» του Quentin Tarantino το 1997. Η Αμερικανίδα ηθοποιός βρέθηκε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και ένα SAG, όμως τα Όσκαρ την αγνόησαν. Αντιθέτως, ο συμπρωταγωνιστής στην ίδια ταινία Robert Forster τιμήθηκε με μια υποψηφιότητα καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου.

Marilyn Monroe
Αν και είναι μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες του κινηματογράφου όλων των εποχών, η Monroe δεν είχε τιμηθεί με κάποια υποψηφιότητα για Όσκαρ όσο ζούσε. Οι ρόλοι της σε κλασικές παραγωγές της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ όπως «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές», «Πως να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο» και «Μερικοί το προτιμούν καυτό» μπορεί να μην συγκίνησαν την Ακαδημία, όμως ήταν αρκετά για να χτίσουν τον διαχρονικό μύθο της.

Sigourney Weaver
Η Αμερικανίδα ηθοποιός μεταπήδησε από το θέατρο στον κινηματογράφο με το πρωτοποριακό «Alien» του Ridley Scott, ενώ το σίκουελ του James Cameron της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Ακολούθησαν το βιογραφικό δράμα «Γορίλες στην ομίχλη» και η ρομαντική κωμωδία «Εργαζόμενο κορίτσι», για τα οποία τιμήθηκε με Χρυσές Σφαίρες και βρέθηκε ξανά υποψήφια για Όσκαρ, όμως η Weaver δεν τα κατάφερε, χάνοντας από τις Jodie Foster και Geena Davis αντίστοιχα.

Annette Bening
Λίγοι αστέρες του Χόλυγουντ έχουν καταφέρει όσα έχει καταφέρει η Bening στην πολύχρονη καριέρα της. Αφού διακρίθηκε στο θέατρο και μια υποψηφιότητα για Tony στο βιογραφικό της, η ηθοποιός έκανε το άλμα στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Έχει τιμηθεί με Χρυσές Σφαίρες και BAFTA ενώ προταθεί τέσσερις φορές για Όσκαρ χάρη στις εκπληκτικές ερμηνείες της στα «Οι κλέφτες», «American Beauty», «Η τελευταία λέξη της Τζούλια» και «Τα παιδιά είναι εντάξει», οπότε λογικά δεν θα αργήσει η στιγμή που θα αποκτήσει το δικό της χρυσό αγαλματίδιο.

Angela Bassett
Η καριέρα της Bassett στο Χόλυγουντ είναι ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς έχει εμφανιστεί σε δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Οι ρόλοι που ερμήνευσε στις βιογραφικές ταινίες «Τίνα» και «Malcolm X», αλλά και στο δράμα «Μια τρυφερή σχέση» της χάρισαν μια Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας.

Amy Adams
Παρά το γεγονός ότι καριέρα της ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Adams έχει ήδη βρεθεί έξι φορές υποψήφια για Όσκαρ τα τελευταία 15 χρόνια – κάτι το οποίο από μόνο του συνιστά ρεκόρ. Η Αμερικανίδα ηθοποιός ενθουσίασε με τις δραματικές ερμηνείες της σε ταινίες όπως «Μια ξένη ανάμεσα μας», «The Fighter», «The Master», «Οδηγός διαπλοκής» και της απέδωσαν δύο Χρυσές Σφαίρες και επτά BAFTA, μεταξύ πολλών άλλων. Φέτος η Adams θα έχει την ευκαιρία να βάλει ένα Όσκαρ στην συλλογή της για τον ρόλο της στο «Vice: O δεύτερος στην ιεραρχία» του Adam McKay.

Glenn Close
Στην κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Close, αφού με επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό της, για τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως «Ολέθρια σχέση», «Επικίνδυνες σχέσεις» και «Albert Nobbs», είναι η πιο αδικημένη ηθοποιός στην ιστορία των βραβείων. Φέτος όμως ενδεχομένως να μπει ένα τέλος στην αναμονή για την Close για να προσθέσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο στην συλλογή της, καθώς έχει προταθεί για τον ρόλο της στο δράμα «The Wife» του Björn Runge.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ