«Django ο τιμωρός»: αναβλήθηκαν οι προβολές του στην Κίνα

django-o-timoros-anablithikan-oi-proboles-tou-stin-kina-timoros-anablithikan-oi-proboles-tou-stin-kina

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Tελευταία στιγμή αναβλήθηκε στην Κίνα η προβολή της ταινίας «Django ο τιμωρός» του Quentin Tarantino, πυροδοτώντας μια σειρά από φήμες για λογοκρισία.

Οι κινεζικές αρχές ματαίωσαν την προβολή του σπαγγέτι γουέστερν το πρωί της ημέρας της προγραμματισμένης κυκλοφορίας του, επικαλούμενες «τεχνικούς λόγους». Ωστόσο στο διαδίκτυο πολλές κινεζικές ιστοσελίδες και μπλόγκερς αναφέρουν ότι η πραγματική αιτία που μπλόκαρε την έξοδο της ταινίας ήταν μια γυμνή σκηνή του πρωταγωνιστή Jamie Foxx.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα είχαν προηγηθεί αρκετές εβδομάδες εκτεταμένης δημοσιότητας με θέμα το βραβευμένο φιλμ του Τarantino. «Οι προβολές της ταινίας Django ο τιμωρός έχουν αναβληθεί και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για το πότε θα ξεκινήσουν», ανέφερε μια γυναίκα από τον κινηματογράφο Sanlitum Megabox στο Πεκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ο Τarantino είχε ήδη κάνει κάποιες μικρές αλλαγές στην ταινία, προκειμένου ο Django να «ταξιδέψει» στην μεγάλη (και ελκυστική από εμπορικής απόψεως) κινεζική αγορά. «Ό, τι αποκαλούμε αιματοχυσία και βία είναι απλώς τα μέσα που υπηρετούν τον σκοπό της ταινίας και αυτές οι ελαφρές προσαρμογές δεν θα επηρεάσουν τη βασική ποιότητα του φιλμ» είχε δηλώσει για το ζήτημα, ο Zhang Miao, υπεύθυνος της Sony Pictures στο παράρτημα της εταιρείας στην Κίνα. Παρά τις μικρές αυτές «διορθώσεις» υποτίθεται ότι οι κινέζοι θεατές θα παρακολουθούσαν ολόκληρη την ταινία, χωρίς περικοπές στη χρονική διάρκειά της (και τα 165 λεπτά του έργου).

Στην Κίνα, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ταινιών που μπορεί να προβληθεί κάθε χρόνο από το εξωτερικό και οι μέχρι τώρα αυστηροί κανονισμοί, έχουν «ψαλιδίσει» αρκετές μεγάλες παραγωγές. Είναι ενδεικτικό, ότι από το «Skyfall» είχε κοπεί μια ολόκληρη σκηνή που έδειχνε τον Tζέιμς Μποντ να σκοτώνει έναν φύλακα ασφαλείας στη Σαγκάη. Αλλά και το «Cloud Atlas» δεν απέφυγε τα γενναία κοψίματα: η διάρκεια της ταινίας μειώθηκε κατά σαράντα λεπτά εξαιτίας των τολμηρών ερωτικών σκηνών.