Πέθανε ο Stanley Donen, σκηνοθέτης του «Τραγουδώντας στη βροχή»

stanley-donen Keith Hamshere
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τα musical και οι συνεργασίες του με τον Gene Kelly άφησαν το στίγμα τους στην χρυσή εποχή του Χόλυγουντ.

Ο σκηνοθέτης Stanley Donen, γνωστός για κλασικές ταινίες και musical της χρυσής εποχής του κινηματογράφου όπως «Τραγουδώντας στην βροχή», «Ραντεβού στο Παρίσι» και «Δύο για το δρόμο», πέθανε την περασμένη Πέμπτη στην ηλικία των 94 ετών. Γεννημένος στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ το 1924, ο Donen στράφηκε από μικρή ηλικία στον κινηματογράφο και τον χορό.

Παράτησε τις πανεπιστημιακές σπουδές για να μετακομίσει στην Νέα Υόρκη και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό. Στην πρώτη του δουλειά γνώρισε τον Gene Kelly, με τον οποίο στην συνέχεια θα συνεργαζόταν με μεγάλη επιτυχία στο σανίδι και την μεγάλη οθόνη.

Ο Gene Kelly μάγεψε με τις χορευτικές ικανότητες του στο «Τραγουδώντας στην βροχή», το οποίο ήταν υποψήφιο για δύο Όσκαρ το 1953.

Έχοντας χτίσει το όνομα του ως χορευτής, ο Donen άρχισε να εργάζεται ως χορογράφος και σεναριογράφος σε πολλές μουσικές παραγωγές με τον Kelly, ενώ η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν το musical «3 κορίτσια και 3 ναύτες» το 1949 με τον Kelly, τον Frank Sinatra, την Betty Garrett και την Ann Miller. Ακολούθησαν πολλές ταινίες όπως τα «Βασιλικοί γάμοι», «Επτά νύφες για επτά αδέλφια», «Πικνίκ με πιτζάμες», «Εξυπνο μουτράκι», «Τραγουδώντας στην βροχή», «Ραντεβού στο Παρίσι» και «Δύο για το δρόμο».

Πολλές ταινίες προτάθηκαν και τιμήθηκαν με Όσκαρ, όμως κατά την διάρκεια της καριέρας του ο ίδιος ποτέ δεν είχε βρεθεί υποψήφιος και το 1998 η Ακαδημία του απένειμε ένα τιμητικό βραβείο για την συνεισφορά του στον χώρο του κινηματογράφου. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους πιο πετυχημένους και εμβληματικούς σκηνοθέτες musical, ο Donen πειραματίστηκε με άλλα είδη – όπως το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Κρόνος 3: Επανάσταση στα άστρα» το 1980 – ενώ ποτέ δεν ξέχασε το θέατρο και το Μπρόντγουεϊ, όπου επέστρεφε συχνά.

Audrey Hepburn και Albert Finney συμπρωταγωνίστησαν στο «Δύο για το δρόμο» το 1967.

Τελευταία του σκηνοθετική δουλειά για την μεγάλη οθόνη ήταν η ρομαντική κωμωδία «Για όλα φταίει το Ρίο» με τους  Michael Caine, Michelle Johnson και Demi Moore το 1984, ενώ στην συνέχεια σκηνοθέτησε το βιντεοκλίπ «Dancing on the Ceiling» του Lionel Richie και την δραματική τηλεταινία «Love Letters» το 1999.