Νέα κόντρα Steven Spielberg – Netflix με αφορμή το «Ρόμα» και τα βραβεία Όσκαρ

steven-spielberg
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης θεωρεί πως οι παραγωγές της πλατφόρμας streaming θα έπρεπε να διαγωνίζονται στα Emmy.

Η μεγάλη είσοδος του Netflix στον χώρο της παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει έντονες τριβές με την παραδοσιακή βιομηχανία του θεάματος, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τις πλατφόρμες streaming. Η σύγκρουση του Netflix με τους διοργανωτές του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποκαλύπτει τις διαφορές των δύο πλευρών.

Netflix

Αφενός υπάρχει το οικονομικό μοντέλο των υπηρεσιών streaming που παρακάμπτει τους κινηματογράφους (και άλλους μεσάζοντες) που απειλεί να αναστατώσει τις υπάρχουσες ισορροπίες, αφετέρου υπάρχει και μια ποιοτική διάσταση που οδηγεί σε οντολογικής φύσεως ερωτήματα – σε τι διαφέρουν πραγματικά οι παραγωγές του Netflix από τις «παραδοσιακές» τηλεταινίες, πέραν (ενδεχομένως) του μπάτζετ;

Ο πρόσφατος θρίαμβος του «Ρόμα» του Alfonso Cuarón στα Όσκαρ αναπόφευκτα έφερε εξελίξεις, καθώς ο Steven Spielberg φέρεται να θέλει να φέρει νέες αλλαγές στους κανονισμούς των βραβείων. Πιο συγκεκριμένα ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης θεωρεί πως μια ταινία η οποία κατά κόρον προορίζεται για την «μικρή οθόνη», όπως συμβαίνει με παραγωγές για την τηλεόραση και τις πλατφόρμες streaming, θα πρέπει να διαγωνιστεί στα Emmy και όχι στα Όσκαρ, τα οποία είναι αφιερωμένα στην «μεγάλη οθόνη».

 
Το Netflix απάντησε στις κινήσεις του Spielberg μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter. «Αγαπούμε τον κινηματογράφο. Εδώ είναι ορισμένα άλλα πράγματα που αγαπάμε. Πρόσβαση για ανθρώπους που δεν έχουν πάντα την οικονομική δυνατότητα ή ζουν σε πόλεις χωρίς κινηματογράφους. Να επιτρέπουμε σε όλους, παντού να απολαμβάνουν τις κυκλοφορίες την ίδια στιγμή. Να δίνουμε στους κινηματογραφιστές περισσότερους τρόπους να μοιράζονται τέχνη. Αυτά τα πράγματα δεν αλληλοαποκλείονται».

Το ευρύτερο ζήτημα είχε διχάσει στο παρελθόν τους κινηματογραφιστές, όμως πολλοί έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά την προοπτική των υπηρεσιών streaming. Ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους είναι η Ava DuVernay – η οποία γύρισε τον ντοκιμαντέρ «13th» και την μίνι σειρά «Central Park Five» για το Netflix. Σε δηλώσεις της στο Twitter, η DuVernay υποστήριξε το Netflix καθώς προωθεί την δουλειά μαύρων δημιουργών περισσότερο από τα παραδοσιακά στούντιο.

Αντίστοιχα και ο Bruce Campbell – κυρίως γνωστός για τους ρόλους στις ταινίες «Evil Dead» – εξέφρασε την άποψη πως το streaming αποτελεί το μέλλον. «Συγνώμη κύριε Spielberg, το “Ρόμα” δεν είναι καμιά τηλεταινία – είναι εντυπωσιακό όσο οτιδήποτε άλλο εκεί έξω. Οι πλατφόρμες έχουν χάσει το νόημα τους. Γυρίστε με μια ταινία με το Netflix» έγραψε ο ηθοποιός στο Twitter.

Την προτροπή του Campbell πάντως έχει ήδη ακολουθήσει ο Martin Scorsese, ο οποίος στο παρελθόν ήταν σφοδρός επικριτής των πλατφόρμων streaming, καθώς η νέα του ταινία αποτελεί παραγωγή του Netflix. Στο πρόσφατο teaser που προβλήθηκε κατά την διάρκεια των Όσκαρ υπήρχε η σημείωση πως η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους, κάτι το οποίο ο σκηνοθέτης είχε θέσει ως όρο. Η ταινία πάντως θα ενσωματωθεί στο κατάλογο streaming του Netflix και μένει να φανεί εάν άλλοι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και πώς θα αλλάξει το πεδίο με την είσοδο «νέων παικτών» στις οσκαρικού επιπέδου παραγωγές για streaming, όπως οι Amazon, Apple και Disney.