Οσκαρική λάμψη στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ των Καννών

oskariki-lampsi-stin-kritiki-epitropi-tou-festibal-ton-kannon

Η αφίσα του φετινού φεστιβάλ των Καννών.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Σημαντικά ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας που έχουν τιμηθεί με το Όσκαρ ή τον Χρυσό Φοίνικα θα πλαισιώσουν τον Steven Spielberg, στην κριτική επιτροπή του φετινού φεστιβάλ των Καννών.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Nicole Kidman, o Αng Lee με δύο βραβεία Όσκαρ στο ενεργητικό του και «νωπή» ακόμη την επιτυχία της ταινίας του «Η ζωή του Πι», ο αυστριακός ηθοποιός Christoph Waltz που τιμήθηκε με το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για την εξαιρετική ερμηνεία του στο γουέστερν «Django ο τιμωρός» του Ταραντίνο είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα προσδώσουν επιπλέον χολιγουντιανή λάμψη και κύρος στη διοργάνωση.

Σε δηλώσεις του στο Hollywood Reporter o καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Fremaux τόνισε: «Έχουμε μόνο ένα κριτήριο-την αξιοπιστία- και αυτό έχει ήδη επιτευχθεί για τον πρόεδρο (τον Steven Spielberg). Οπότε στην κριτική επιτροπή ο Steven Spielberg θα βρίσκεται στο επίκεντρο και ολοκληρώνουμε την επιλογή με υπέροχους ανθρώπους. Έχουμε πολλούς κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο . Θέλουν να είναι σίγουροι ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για τα βραβεία έχουν την απαιτούμενη φερεγγυότητα και σεβασμό».

Καταξιωμένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες συμπληρώνουν τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής: ο σταρ Daniel Auteuil που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα το 1996 για την ταινία «Η όγδοη ημέρα» θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία. Η λαμπερή ηθοποιός του Μπόλιγουντ Vidya Balan θα συμμετάσχει με τη σειρά της στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή που τιμά φέτος τα Εκατό Χρόνια του Ινδικού σινεμά. Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Cristian Mangiu είναι κι αυτός παλιός γνώριμος του φεστιβάλ αφού είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα το 2007 για το πολυσυζητημένο δράμα του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο ημέρες» και πέρυσι είχε αποσπάσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Beyond the hills».

Η Σκωτσέζα Lynne Ramsay έχει αναδειχτεί κι αυτή μέσω του φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια: το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «Ratcatcher» είχε προβληθεί το 1999 στην ενότητα «Ένα κάποιο βλέμμα», το «Μοrvern Callar» είχε αποσπάσει το βραβείο Νεότητας του φεστιβάλ το 2002 ενώ η ταινία που την καθιέρωσε, το θρίλερ «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» με πρωταγωνίστρια την Tilda Swinton είχε πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του στις Κάννες το 2011.

Η γιαπωνέζα Naomi Kawase είχε τιμηθεί με τη Χρυσή Κάμερα για το φιλμ της Suzaku το 1997 και δέκα χρόνια αργότερα είχε συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα με το «The mourning forest».

Η Audrey Tautou, η επονομαζόμενη και «Αμελί» από τον ρόλο που την έκανε διάσημη, θα παρουσιάσει τις τελετές έναρξης και λήξης του φεστιβάλ (15-26 Μαϊου).