Πέθανε η Agnès Varda, πρωτοπόρος της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ

agnes-varda Julien Chatelin
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Η Γαλλίδα σκηνοθέτης διακρίθηκε για την φεμινιστική προσέγγιση και μοναδική ματιά της στον κινηματογράφο.

Η Agnès Varda, η «γιαγιά της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ» όπως είχε γίνει γνωστή, πέθανε στην ηλικία των 90 ετών την Παρασκευή. Η είδηση του θανάτου ανακοινώθηκε από τη οικογένεια της Varda μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου France-Presse.

«Η σκηνοθέτης και καλλιτέχνιδα Agnès Varda πέθανε από καρκίνο στο σπίτι της, στις 29 Μαρτίου 2019, περιστοιχισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση.

Η Varda διακρίθηκε για την πειραματική και φεμινιστική προσέγγιση της στον κινηματογράφο, σε ταινίες όπως «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7», «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» και «Πρόσωπα & ιστορίες». Τελευταία ταινία της ήταν το ντοκιμαντέρ «Varda by Agnès», το οποίο παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου η σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Berlinale Camera.

Invision/AP/REX/Shutterstock / Jordan Strauss

Γεννήθηκε στο Βέλγιο στις 30 Μαΐου 1928 και σπούδασε ιστορία και φωτογραφία στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γαλλία. Πρώτη ταινία της Varda ήταν το δράμα «Pointe-Courte» το 1955, το οποίο θεωρείται «προάγγελος» της γαλλικής νουβέλ βαγκ και εδραίωσε την σκηνοθέτη ως «νονά» του αναπτυσσομένου κινηματογραφικού κινήματος.

Στην συνέχεια έγραψε και σκηνοθέτησε μια σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, προτού γυρίσει το «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7». Η ταινία, η οποία εστιάζει σε μια νεαρή γυναίκα που περιμένει τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων για καρκίνο, έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ των Καννών το 1962 και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα. Την ίδια χρονιά η Varda παντρεύτηκε τον σπουδαίο Γάλλο σκηνοθέτη Jacques Demy, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Mathieu.

Επόμενη ταινία της Varda ήταν το «Η ευτυχία» που προκάλεσε έντονες συζητήσεις καθώς απεικόνιζε μια ανδρική ουτοπία, όπου οι γυναίκες είναι εναλλάξιμες και οι σχέσεις χάνουν το νόημα τους. Ακολούθησαν ταινίες όπως το φεμινιστικό musical «Η μια τραγουδάει, η άλλη όχι» και το «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» για το οποίο κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. Η Γαλλίδα σκηνοθέτης συχνά πειραματιζόταν με νέες τεχνολογίες και το 2000 γύρισε το ντοκιμαντέρ «Μην πετάξεις τίποτα» εξολοκλήρου με ψηφιακή κάμερα, όπου κατέγραψε τις ζωές ανθρώπων που ζουν με τα σκουπίδια άλλων.

Invision/AP/REX/Shutterstock

Η προσφορά της Varda είναι τεράστια στον κινηματογράφου και της έχουν απονεμηθεί ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας (2015), το Τιμητικό Βραβείο Σεζάρ (1997) καθώς και το βραβείο Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το 2017 ήταν το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που έχει προταθεί για Όσκαρ (χάρη στο «Πρόσωπα & ιστορίες») και έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης στην οποία απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο Όσκαρ.