Jim Jarmusch: με Έλληνα συμπαραγωγό στο φεστιβάλ των Καννών

Jim-Jarmusch-me-ellina-sumparagogo-sto-festibal-ton-kannon

Φωτογραφία ΙΜDb: Σκηνή από την ταινία «Οnly lovers left alive» του Τζιμ Τζάρμους.

ΤΡΙΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ο Jim Jarmusch, με Έλληνα συμπαραγωγό, θα συμμετάσχει στη φετινή κούρσα του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ των Καννών.

Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής προσθέτει έναν ακόμη σημαντικό σκηνοθέτη στο διαγωνιστικό τμήμα του φημισμένου φεστιβάλ. Ο Jim Jarmusch θα διεκδικήσει και πάλι τον Χρυσό Φοίνικα, το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης, με τη νέα του ταινία «Οnly lovers left alive».

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης περιγράφει την ταινία του σαν μια «κρυπτο-βαμπιρική ερωτική ιστορία». Οι πρωταγωνιστές του έργου είναι δύο καταξιωμένοι βρετανοί ηθοποιοί, ο Tom Hiddleston και η πολυβραβευμένη Tilda Swinton (την θυμόμαστε για την εξαιρετική ερμηνεία της στην ταινία «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν»). Οι δυο τους θα ενσαρκώσουν αντίστοιχα, έναν περιθωριακό μουσικό και την αινιγματική αγαπημένη του, ενώ στο πρωταγωνιστικό καστ συναντάμε κι άλλα γνωστά ονόματα: τους John Hurt, Jeffrey Wright και Μia Wasikowska.

«Το φιλμ μιλά για τον έρωτα που μένει στο τέλος, για τον χρόνο και τη δημιουργική μας δύναμη» είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Tom Hiddleston. Πρόκειται για μια ταινία που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, εφόσον ως συμπαραγωγός συμμετέχει και η ελληνική εταιρεία «Faliro Ηοuse» του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου.

Ο εξηντάχρονος Jim Jarmousch θεωρείται «βετεράνος» όσον αφορά στις συμμετοχές του στο φεστιβάλ των Καννών. Είχε βραβευτεί με την Χρυσή Κάμερα το 1984 για την ταινία του «Πέρα από τον παράδεισο», («Stranger than paradise»), ενώ το 1989 το φιλμ του «Mystery train» είχε προταθεί για το βραβείο «καλύτερου καλλιτεχνικού επιτεύγματος». Η προηγούμενη συμμετοχή του στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ ήταν το 2005 με την δραματική κομεντί «Τσακισμένα λουλούδια» («Broken Flowers») που είχε αποσπάσει το Grand Prix Award.