Ο Francis Ford Coppola γιορτάζει την 40ή επέτειο του «Αποκάλυψη Τώρα» με μια νέα εκδοχή

apocalypse-now
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Η «τελική εκδοχή» του βραβευμένου με Όσκαρ πολεμικού δράματος θα προβληθεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου Tribeca.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την κυκλοφορία του «Αποκάλυψη Τώρα» που σκηνοθέτησε ο Francis Ford Coppola βασισμένος στο «Καρδιά του Σκότους» του Joseph Conrad. Για να το γιορτάσει ο σκηνοθέτης έχει ετοιμάσει το «Final Cut» της ταινίας για να προβληθεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου Tribeca της Νέας Υόρκης, στις 28 Απριλίου.

Πέραν της πρωτότυπης έκδοσης της ταινίας που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1979, το 2001 κυκλοφόρησε μια «Redux» έκδοση της επική ταινίας, με σχεδόν μια ώρα επιπλέον σκηνών, ενώ υπάρχει ένα workprint διάρκειας 289 λεπτών που δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα. Παραμένει άγνωστο τι έχει αλλάξει ο Coppola για την «τελική εκδοχή» της αριστουργηματικής ταινίας, όμως η σελίδα του φεστιβάλ εστιάζει στα τεχνικά στοχεία, αφού αποκαλύπτει πως έχει γίνει αποκατάσταση σε 4K Ultra HD από το πρωτότυπο αρνητικό φιλμ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην προβολή για να συζητήσει με τον Steven Soderbergh την διαδικασία και τους στόχους της αποκατάστασης». Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα εάν η «τελικής εκδοχή» της ταινίας θα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, αλλά λογικά θα κυκλοφορήσει στα πλαίσια της 40ής επετείου μέσα στην χρονιά.

Στην ταινία του Coppola πρωταγωνίστησαν οι Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Albert Hall, Laurence Fishburne και Dennis Hopper. Το «Αποκάλυψη Τώρα» τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ στα Όσκαρ κέρδισε τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας και ήχου. Παρά το γεγονός ότι οι κριτικές ήταν ανάμεικτες, πλέον θεωρείται ως μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.