Το «Game Of Thrones» στην «υπηρεσία» των χάκερ

game-of-thrones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Η Kaspersky προειδοποιεί πως τα torrents της επικής σειράς φαντασίας του HBO είναι τα πιο «επίφοβα» για κακόβουλο λογισμικό.

Το «Game Of Thrones» αποτελεί την πιο πετυχημένη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται τόσο στα νούμερα τηλεθέασης, όσο και στην «απήχηση» στους κυβερνοεγκληματίες και τις σελίδες torrent. Στις σελίδες αυτές όπου στους χρήστες του διαδικτύου να κατεβάσουν παράνομα και χωρίς αντίτιμο πολλές ταινίες, σειρές και μουσική, οι επιτήδειοι χάκερ χρησιμοποιούν τα πιο δημοφιλή αρχεία για να σπείρουν ιούς και κακόβουλο λογισμικό.

Παρά το γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησε κάποιο καινούριο επεισόδιο το 2018, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky εκτιμά σε νέα έρευνά της ότι το 17% του μολυσμένου πειρατικού υλικού που μοιράστηκε μέσα στην χρονιά αποδίδεται στο «Game Of Thrones». Εκτός όμως της επικής σειράς φαντασίας του HBO, η εταιρεία αποκάλυψε πως οι κυβερνοεγκληματίες αντίστοιχα χρησιμοποιούν τις σειρές «The Walking Dead» και «Arrow».

Shutterstock

Σύμφωνα με την Kaspersky, τα torrents του όγδοου και τελευταίου κύκλου του «Game Of Thrones» ενδέχεται να αποτελέσουν εστία πολλών ιών. «Τα πρώτα και τελευταία επεισόδια της κάθε σεζόν του “Game Of Thrones” που αναλύσαμε ήταν τα πιο επικίνδυνα και αυτά στα οποία αποδίδονται ο μεγαλύτερος αριθμός κακόβουλων αρχείων στο αρχείο της Kaspersky Labs και που μολύνουν του περισσότερους χρήστες» αναφέρει η έρευνα της εταιρείας λογισμικού.

Παρά το γεγονός όμως ότι τα επεισόδια του «Game Of Thrones» είναι τα πιο δημοφιλή αρχεία που εκμεταλλεύονται οι κυβερνοεγκληματίες, δεν είναι τα πιο πετυχημένα. Η έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι κυβερνοεγκληματίες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό «επιτυχίας» στη διασπορά κακόβουλου λογισμικού με τα torrents του «American Horror Story».

HBO

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας πάντως είναι ότι την περασμένη χρονιά 126.340 χρήστες αντιμετώπισαν κακόβουλο λογισμικό – περίπου ένα τρίτο λιγότερα περιστατικά από το 2017. Αυτό οφείλεται τόσο στη βελτίωση των προστασιών απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις, όσο όμως και στη σχετική πτώση στη χρήση σελίδων torrent από χρήστες.