Στην Ανιές Βαρντά είναι αφιερωμένη η αφίσα του 72ου Φεστιβάλ Καννών

festibal-kannon-afisa HANDOUT
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια της Νουβέλ Βαγκ έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα.

Μια φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας της Ανιές Βαρντά, «La Pointe Courte», στη Νότια Γαλλία κοσμεί την επίσημη αφίσα του 72ου Φεστιβάλ Καννών αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στη μεγάλη πρωτοπόρο που έφυγε από τη ζωή λιγες εβδομάδες νωρίτερα. 

Η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε το ντεμπούτο της Βαρντά και είχε προβληθεί το 1955 στο Φεστιβάλ των Καννών ξεκινώντας έτσι μια στενή σχέση της Βαρντά με τις Κάννες καθώς παρουσίασε στο Επίσημο Πρόγραμμα του φεστιβάλ 13 φορές ταινία της. Ηταν επίσης μέλος της επιτροπής το 2005 και πρόεδρος της επιτροπής για το Camera d' or το 2013.

Girl power στις Κάννες
«Αβάν γκαρντ αλλά δημοφιλείς, προσωπικές αλλά οικουμενικές, οι ταινίες της Ανιές Βαρντά άνοιξαν τον δρόμο. Και έτσι, στην κορυφή της πυραμίδας, ατενίζοντας την παραλία των Καννών, νεαρή και αιώνια, η Ανιές Βαρντά θα είναι το φως που θα μας εμπνέει και θα μας οδηγεί στην 72η έκδοση του Φεστιβάλ.», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το σημείωμα που συνοδεύει την επίσημη κυκλοφορία της αφίσας του 72ου Φεστιβάλ Καννών. 

«Όπως της άρεσε να σημειώνει, η Ανιές Βαρντά δεν είναι μια γυναίκα δημιουργός. Η Ανιές Βαρντά είναι μια δημιουργός». 

* Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών διεξάγεται από τις 14 έως τις 25 Μαΐου με τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου πρόεδρο της κριτικής επιτροπής.