«Special»: Κουτσαίνοντας βγαίνεις στη ζωή

special
ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Έξυπνη, ιδιαίτερη και εξαιρετικά σύντομη σειρά.

Πόσο εύκολο είναι να ζεις, να δουλεύεις, να ερωτεύεσαι και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όταν πάσχεις από μια μορφή εγκεφαλικής παράλυσης; Και πόσο εύκολο είναι να ζεις, να δουλεύεις, να ερωτεύεσαι και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όταν πάσχεις από μια μορφή εγκεφαλικής παράλυσης και είσαι γκέι; 

Σε αυτά τα ερωτήματα εστιάζει η νέα σειρά του Netflix «Special» η οποία ακολουθεί τη ζωή του Ryan Hayes (Ryan O'Connell), ενός νεαρού γκέι άνδρα ο οποίος έχει περάσει όλη του τη ζωή εξαρτώμενος από τη μητέρα του Karen (Jessica Hecht) καθώς πάσχει από ήπιας μορφής εγκεφαλική παράλυση, που δεν του στερεί την εξυπνάδα του αλλά τον δυσκολεύει σε μικρά καθημερινά πράγματα, όπως το να κάνει ένα τοστ ή να δέσει τα κορδόνια του. Από τη μία έχουμε λοιπόν την υπερπροστατευτική συμπεριφορά της μητέρας και από την άλλη τη φοβία του Ryan να τον δουν ως διαφορετικό.

Εμπνευσμένη από τη ζωή του πρωταγωνιστή και δημιουργού της σειράς, Ryan O'Connell, το «Special» διακρίνεται κυρίως για δύο πράγματα, την πραγματικά διαφορετική ιστορία του και την εξαιρετικά μικρή διάρκεια των επεισοδίων της- κανένα  από τα οκτώ επεισόδια της σειράς δεν διαρκεί παραπάνω 16 λεπτά.

«Οι ήπιες παθήσεις είναι σαν να είσαι μιγάς»

Η σειρά λοιπόν ξεκινάει με τον Ryan να πέφτει μπροστά σε ένα μικρό αγόρι και στη συνέχεια να προσπαθεί να του εξηγήσει πως κουτσαίνει επειδή πάσχει από μία πάθηση του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με μυϊκή αταξία. Το αγοράκι απλά ουρλιάζει. Κι έτσι ο Ryan μας μπάζει στον κόσμο του, σε ένα κόσμο όπου «δεν είναι αρκετά αρτιμελής για να υπάρχει στον συμβατικό κόσμο αλλά ούτε αρκετά ανάπηρος για να αράζει με τις βαριές περιπτώσεις».

Έχοντας ζήσει όλη του τη ζωή μέσα στην ασφάλεια που του προσέφερε η μητέρα του, αποφασίζει να βγει από το comfort zone του και να ξεκινήσει να δουλεύει ως ασκούμενος σε ένα site που εστιάζει σε εξομολογητικά άρθρα. Εκεί ο Ryan θα γνωρίσει δύο γυναίκες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας του. Η επιτυχημένη και με καμπύλες αρθρογράφος Kim (Punam Patel) θα γίνει η πρώτη του φίλη, ενώ η στερεοτυπικής έμπνευσης  διευθύντρια Olivia (Marla Mindelle) θα γίνει το άτομο που θα τον ζορίζει αλλά θα τον εξελίξει.

Η απόφαση αυτή του Ryan να εργαστεί φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του, με κυριότερες τη συνειδητοποίηση της σχέσης αλληλεξάρτησης με τη μητέρα του και της απόστασης που έχει να διανύσει ώστε να αποδεχτεί την ταυτότητά του- μιας και φαίνεται να αποδέχεται πολύ καλύτερα τη σεξουαλική του ταυτότητα παρά την ταυτότητα που αφορά την πάθησή του.

Το «Special» τελικά φτιάχνει ένα ενδιαφέρον πορτρέτο χαρακτήρων που παλεύουν με τις ιδιαιτερότητές τους μέσα από μια όμορφη, γεμάτη χιούμορ και αλήθειες, αποσπασματική αφήγηση που με απόλυτη αυτοπεποίθηση εστιάζει μονάχα στα απαραίτητα, θυσιάζοντας ίσως λίγο την ανάπτυξη των χαρακτήρων και πολύ περισσότερο την εμπνευσμένη σκηνοθεσία. 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]