Netflix – Steven Spielberg: Σημειώσατε άσο

netflix-logotupo-grafeia-hq-logo
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Οι ταινίες των υπηρεσιών streaming θα συνεχίσουν να διαγωνίζονται στα Όσκαρ, παρά τις αντιθέσεις του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη.

Η μεγάλη επιτυχία του «Ρόμα» στα φετινά Όσκαρ αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την θέση των υπηρεσιών streaming στα κινηματογραφικά φεστιβάλ και βραβεία. Παρά το γεγονός ότι πολλά μεγάλα ονόματα από το χώρο του θεάματος σπεύδουν να υπογράψουν συμβόλαια συνεργασίας με Netflix, Amazon, Apple και Disney, υπάρχουν πολλοί που αντιδρούν στις πρακτικές και πολιτικές των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Shutterstock

O Steven Spielberg θεωρεί πως οι παραγωγές των υπηρεσιών streaming θα έπρεπε να διαγωνίζονται στα βραβεία Emmy και όχι στα Oscars.

Ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του streaming είναι ο Steven Spielberg, ο οποίος πρόσφατα τόνισε πως οι συγκεκριμένες παραγωγές είναι επί της ουσίας τηλεταινίες, οπότε δεν θα έπρεπε να διαγωνίζονται στα Όσκαρ, αλλά στα βραβεία Emmy. Το συμβούλιο των Όσκαρ συνεδρίασε για το συγκεκριμένο και τελικά αποφάνθηκε υπέρ των υπηρεσιών streaming, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς των βραβείων μπορούν διαγωνιστούν όσες ταινίες έχουν προβληθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε κινηματογράφο στο Λος Άντζελες.

REX/Shutterstock / Jonathan Hordle

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό του, ο Martin Scorsese τελικά σκηνοθέτησε την νέα του βιογραφική ταινία «The Irishman» για λογαρισμό του Netflix.

«Στηρίζουμε την κινηματογραφική εμπειρία ως αναπόσπαστο μέρος της τέχνης των κινηματογραφικών ταινιών και αυτό είχε μεγάλη βαρύτητα στις συζητήσεις μας. Επί του παρόντος οι κανόνες μας απαιτούν προβολή σε κινηματογράφο και επιτρέπουν μια ευρεία επιλογή ταινιών που μπορούν να υποβληθούν στα Όσκαρ. Σκοπεύουμε να εξετάσουμε περεταίρω τις θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν στην βιομηχανία μας και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα μέλη μας για αυτά τα θέματα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών John Bailey.

Invision/AP / Danny Moloshok

Οι παραγωγές των υπηρεσιών streaming θα συνεχίσουν να διαγωνίζονται στα Όσκαρ, εφόσον προβληθούν για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε κινηματογράφο του Λος Άντζελες.

Παράλληλα η Ακαδημία ανακοίνωση πως η κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας θα μετονομαστεί σε καλύτερη διεθνή παραγωγή. Όπως εξήγησαν οι δύο πρόεδροι της επιτροπής διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών Larry Karaszewski και Diane Weyermann, η αλλαγή είχε κάνει με το γεγονός ότι ο όρος «ξενόγλωσση» θεωρείται «ξεπερασμένος» στην διεθνή κοινότητα κινηματογράφου. «Θεωρούμε ότι η καλύτερη διεθνή παραγωγή αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κατηγορία και προωθεί μια θετική και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση στην κινηματογράφηση και την τέχνη του κινηματογράφου ως καθολική εμπειρία» εξήγησαν οι Karaszewski και Weyermann.