Η αντίστροφη μέτρηση για τις Κάννες ξεκινά

72o-festibal-kannon ERIC GAILLARD
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2019

Το 72ο Φεστιβάλ των Καννών διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου.

Ένα χρόνο μετά την «ανταρσία» των 82 γυναικών στα σκαλιά του Palais des Festivals ανοίγει την αυλαία του αύριο το αφιερωμένο στην Ανιές Βαρντά 72ο Φεστιβάλ των Καννών, αφού πρώτα δόθηκαν υποσχέσεις για πιο δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών. Το θαύμα δεν έγινε, αλλά έχουν γίνει σίγουρα κάποια βήματα. Οι κριτικές επιτροπές στο 50% αποτελούνται από γυναίκες, ενώ βρίσκουμε βελτιωμένα τα ποσοστά των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα
Το φετινό διαγωνιστικό τα έχει όλα. Τέσσερις γυναίκες δημιουργούς και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του σινεμά, όπως ο Τζιμ Τζάρμους που ανοίγει τη διοργάνωση μαζί με τα ζόμπι του και την ταινία «The Dead Don’t Die», ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Τέρενς Μάλικ και η μεγάλη φίρμα της διοργάνωσης που έχει διεκδικήσει 13(!) φορές τον Χρυσό Φοίνικα- και τον έχει κερδίσει δύο φορές-, Κεν Λόουτς.

Reuters / Jessica Wang

Από την αρχική ανακοίνωση του προγράμματος έλειπε μόνο ένας, ο Κουέντιν Ταραντίνο ο οποίος δεν είχε ολοκληρώσει ακόμα εκείνη την περίοδο την ταινία του «Once Upon A Time In Hollywood». Η ταινία ολοκληρώθηκε εγκαίρως, το φεστιβάλ με νέα ανακοίνωση τον πρόσθεσε στο διαγωνιστικό και έτσι 25 χρόνια μετά το «Pulp Fiction»,με το οποίο κέρδισε το 1994 τον Χρυσό Φοίνικα,ο σκηνοθέτης επιστρέφει στις Κάννες για να διεκδικήσει και πάλι το μεγάλο βραβείο.

Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα εδώ
Ανυλιτικά οι προβολές των ταινιών του φεστιβάλ εδώ

Οι γυναίκες του διαγωνιστικού

Οι Έλληνες των Καννών

Η μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου  «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Φεστιβάλ Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα για καλύτερη ταινία μικρού μήκους.

Στο πλάι του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου θα βρεθεί ο Γιώργος Λάνθιμος καθώς αποτελεί μέλος της Κριτικής Επιτροπής της φετινής διοργάνωσης της οποίας ηγείται ο Ινιαρίτου. Η επιτροπή επιφορτίζεται με τον δύσκολο ρόλο της απόφασης καθώς τα μέλη της αποφασίζουν σε ποιες ταινίες από το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα θα απονείμουν τον Χρυσό Φοίνικα αλλά και τα υπόλοιπα βραβεία της φετινής διοργάνωσης.  

Δίπλα στην Κλερ Ντενί ,η οποία είναι πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας, θα βρεθεί ένας παλιός γνώριμος των Καννών, ο Πάνος Κούτρας, ο οποίος θα κληθεί να αξιολογήσει τον Βασίλη Κεκάτο. 

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα