Πέθανε η εμβληματική Doris Day

doris-day
ΤΡΙΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2019

Ο θάνατος της θρυλικής ηθοποιού και τραγουδίστριας σκόρπισε τεράστια θλίψη στον χώρο του θεάματος.

Μια από τις λαμπρές παρουσίες στον λαμπερό χώρο του θεάματος, η ηθοποιός και τραγουδίστριας Doris Day, πέθανε στο σπίτι της στο Κάρμελ της Καλιφόρνια, στην ηλικία των 97 ετών. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από το Doris Day Animal Foundation. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, η Day βρισκόταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση για την ηλικία της, όμως πρόσφατα προσβλήθηκε από πνευμονία.

AP

Τα τελευταία χρόνια και μετά την απόσυρση της από την ηθοποιία και το τραγούδι, η Day αγωνίστηκε σθεναρά για τα δικαιώματα των ζώων. Η χολιγουντιανή σταρ είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και απέκτησε έναν γιο, τον μουσικό Terry Melcher, ο οποίος πέθανε το 2004.

Η Doris Mary Ann Kappelhoff, όπως ήταν το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο στις 3 Απριλίου 1922 και έκανε τα πρώτα βήματα της στον χώρο του θεάματος στο τραγούδι το 1939. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το «Sentimental Journey» το 1945 και στην συνέχεια ακολούθησε solo καριέρα και μια μακρά συνεργασία με την Columbia Records που την κατέστησε ως μια από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες του 20ού αιώνα με επιτυχίες όπως το «Que Sera, Sera» και «Secret Love». Το 2009 τιμήθηκε με ένα βραβείο Grammy για την προσφορά της μουσική ενώ τα τρία προαναφερθέντα τραγούδια της έχουν μπει στο Hall Of Fame του θεσμού.

Warner Bros/Kobal/REX/Shutterstock

Πρώτη ταινία της Day ήταν το «Ρομάντζο των 7 θαλασσών» με τον Jack Carson το 1948 και συνολικά εμφανίστηκε σε 39 κινηματογραφικές παραγωγές, με πολλές από αυτές να θεωρούνται σήμερα κλασικά αριστουργήματα. Ανάμεσα σε αυτές ήταν «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» του Alfred Hitchcock, το «Θα σε συναντήσω στα όνειρα μου» και το «Καλάμιτι Τζέιν», ενώ για το «Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας» με τον Rock Hudson απέσπασε την μοναδική υποψηφιότητα της για βραβείο Όσκαρ.

Ο θάνατος της Day σκόρπισε τεράστια θλίψη στους φίλους, συναδέλφους και θαυμαστές της, όπως οι Antonio Banderas, Paulo Coelho, Stella McCartney, George Takei, William Shatner και Amanda Abbington, οι οποίοι έστειλαν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης από τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.