Σοφία Κόπολα: στρέφεται ενάντια στο γκλάμουρ κερδίζοντας τις εντυπώσεις στις Κάννες

sofia-kopola-strefetai-enantia-sto-gklamour-kerdizontas-tis-entuposeis-stis-kannes

Φωτογραφία ΙΜDb: Η Έμμα Γουάτσον και η Λέσλι Μάν στην ταινία «The bling ring» που προβλήθηκε στις Κάννες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2013

Η Σοφία Κόπολα βάζει στο στόχαστρο την «κουλτούρα των celebrity» στη νέα της ταινία «The bling ring» που εγκαινίασε την ενότητα «Ένα κάποιο βλέμμα» στο φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία της είναι βασισμένη στη δράση μιας πραγματικής συμμορίας εφήβων στις ΗΠΑ που είχαν εμμονή με τη ζωή των διασήμων και λήστευαν τα σπίτια των ειδώλων του, μαθαίνοντας τις κινήσεις τους μέσω του διαδικτύου. Η «λεία» τους άγγιξε τα τρία εκατομμύρια δολάρια και αποτελούνταν κυρίως από «επώνυμα» υποδήματα, τσάντες, ρολόγια και κοσμήματα.

Θύματα αυτής της ιδιαίτερης συμμορίας που προκάλεσε πάταγο στην Αμερική, έπεσαν αρκετές διασημότητες, όπως μεταξύ άλλων, ο Ορλάντο Μπλουμ, η Μέγκαν Φοξ, η Λίντσεϊ Λόχαν και φυσικά η Πάρις Χίλτον. Η «καριέρα» των ζωηρών αυτών εφήβων έληξε με τη σύλληψή τους από την αστυνομία.

Ένα από τα μέλη της «κινηματογραφικής συμμορίας» που μας παρουσιάζει η Σοφία Κόπολα στο «Βling ring» είναι η Έμμα Γουάτσον. Η μικρή σταρ των ταινιών Χάρι Πότερ, μεγάλωσε πλέον και για τις ανάγκες του νέου της ρόλου, έκανε τη δική της έρευνα. Σε δηλώσεις της ανέφερε πως η κύρια πρόκληση για αυτήν ήταν να κατανοήσει γιατί αυτοί οι έφηβοι, οι οποίοι προέρχονταν από εύπορο περιβάλλον, είχαν τέτοια εμμονή με τους διάσημους. Για χάρη της έρευνάς της παρακολούθησε ορισμένα τηλεοπτικά ριάλιτι όπως το «Keeping up with the Kardashians» και «Τhe Hills».

Συμπρωταγωνίστρια της Γουάτσον είναι η Κάτι Τσανγκ, η οποία ενσαρκώνει την «αρχηγό» της συμμορίας, την Ρεβέκκα. Η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές μετά την πρεμιέρα της στις Κάννες και χαρακτηρίστηκε ως «μια έξυπνη κριτική της κουλτούρας των celebrity», «με εύληπτη και ατμοσφαιρική αφήγηση».

Αυτή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την Κόπολα, η οποία είχε γίνει αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών στις Κάννες το 2006, όταν είχε προβληθεί το τρίτο φιλμ της «Μαρία Αντουανέτα».

Η σκηνοθέτις δήλωσε ότι η νέα της ταινία που θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, είναι ένα επίκαιρο σχόλιο πάνω στην εμμονή των εφήβων με τις ζωές των διασήμων αλλά και στον τρόπο ζωής των ίδιων των celebrity, καθώς τα σπίτια τους ξεχειλίζουν από πανάκριβα αγαθά.

Η διαβόητη Πάρις Χίλτον επέτρεψε στην Κόπολα να γυρίσουν σκηνές στο πραγματικό της σπίτι και να καταγράψουν- μεταξύ άλλων- ένα ολόκληρο δωμάτιο το οποίο περιέχει τη συλλογή υποδημάτων της… «Το φιλμ παρουσιάζει έναν κόσμο αφθονίας. Το σπίτι της Πάρις Χίλτον είναι πολύ εξωτικό. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», ανέφερε η Κόπολα.

Η 42χρονη σκηνοθέτις, η οποία είχε αποσπάσει το κορυφαίο βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας με το «Somewhere» το 2010, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως όταν έγραφε στο σενάριο συνάντησε δύο μέλη της συμμορίας για να συγκεντρώσει κι άλλες λεπτομέρειες για τη δράση τους. Άλλαξε όμως τα ονόματά τους στην ταινία, καθώς δεν ήθελε να προκαλέσει κι άλλη δημοσιότητα γύρω από τα πρόσωπά τους.

Μάλιστα απέρριψε τα παράπονα ορισμένων μελών της συμμορίας ότι η ταινία της ήταν «ένα σκουπίδι και ανακριβής». «Δεν είναι ντοκιμαντέρ και δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι αντιδράσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Κόπολα.